Sára, Márió
2 °C
6 °C

Otthon rejtegették a baktériumokat az iraki tudósok?

2003.04.23. 15:25
Az ENSZ-fegyverzetellenőrök látogatásai előtt egy-két órával mindig arra utasították minket hogy semmisítsük meg, vagy rejtsük el baktérium-tenyészeteket, állította hat iraki tudós. A tudósok azt mondják, hogy az anyagokból nem készültek biológiai fegyverek.
Hat különböző bagdadi laboratóriumban dolgozó iraki tudós egymástól függetlenül állítja, hogy utasították őket baktériumok rejtegetésére. Az AP-nek név nélkül nyilatkozó tudósok elmondták, hogy az ENSZ-fegyverzetellenőrök látogatása előtt röviddel felhívták őket, hogy semmisítsenek meg, vagy rejtsenek el minden "gyanús anyagot". Többen azt állítják, hogy otthonukban voltak kénytelenek elrejteni a kísérleti anyagokat. Ugyanakkor a hat ember azt állítja, hogy ők csak polgári terveken dolgoztak, nem tudtak tömegpusztító fegyverek előállításáról. Ezért azt sem értik, miért kellett megsemmisíteniük a mintákat.

Irak előre tudta

Az interjúkból kitűnik, hogy az irakiak kihasználták azt az előnyt, hogy számos alkalommal tudták, hol lesznek a "meglepetésszerű" ellenőrzések. Az is világos, hogy az iraki rezsim mindent megtett, hogy az ellenőrök nehogy valamilyen gyanús dologra bukkanjanak. George Bush a nemzethez intézett beszédében azt is említette, hogy az iraki kémeknek az ENSZ-vizsgálatokat is sikerült befolyásolniuk. Bár ezt egyes ellenőrök is gyanították, eddig semmilyen vizsgálat nem támasztotta ezt alá. Ewan Buchanan, az ellenőrök szóvivője azt állítja, hogy ők felkészülten várták az iraki titkosszolgálat esetleges műveleteit.

Csomagtartóban a baktériumok

A bagdadi Szaddám Egyetem egyik biokémiai professzora elmondta, hogy egyszer telefonhívást kapott rektortól az ellenőrök látogatása előtt, hogy minden gyanús dolgot rejtsen el az ellenőrök elől. "Hét petricsészét gyorsan az autoklávba (fertőtlenítő berendezés) helyeztem, a többit pedig az autó csomagtartójába raktam"- mondta a professzor. A csészékben Staphylococcus és E. coli baktériumok, és egy komoly bőrbetegséget okozó gombafajta volt, amelyeket igen gyakran használnak kísérletekhez.

Az egyetem cáfol

A tudósok azt állítják, hogy azt is megtiltották nekik, hogy az ellenőrök kérdéseire válaszoljanak. Azt is tanácsolták nekik, hogy menjenek addig az ebédlőbe, amíg az ellenőrök a helyszínen tartózkodnak. Az egyetem dékán-helyettese tagadta, hogy valaha ilyen utasítást adtak volna. Ugyanakkor több felsőéves is megerősítette a professzorok állításait, sőt azt állítja, hogy őket is a gyanús anyagok eltűntetésére utasította az egyetem vezetése.