Valér
2 °C
8 °C

Koránra lőtt célba egy amerikai katona

2008.05.18. 13:37
Még május 9-én történt, hogy egy amerikai őrmester egy Korán kötetre lődözött célba Irakban. Parancsnoka most elismerte a hibát, bocsánatot kért, az őrmestert hazaküldték és lefokozták. A helyiek tüntettek az amerikaiak ellen.

Szombaton nyilvánosan megkövette az irakiakat egy amerikai parancsnok. Azért kényszerült bocsánatkérésre, mert egyik embere a Korán (az iszlám vallás szent könyve) egyik kötetére lőtt célba. A mesterlövészek között szolgáló őrmestert lefokozták és hazaküldték Amerikába. Az illető nevét nem hozták nyilvánosságra, de szintén bocsánatért esedező levelét parancsnoka felolvasta, számolt be a CNN.

Az eset még május 9-én történt, egy Bagdad közelében lévő faluban. A helyiek már akkor jelentették, hogy egy amerikai szentségtörést követett el, és 11-én be is mutatták a golyók által kilyuggatott könyvet. Az esetet nagy felháborodás, és az amerikai csapatok távozását követelő tüntetések követték.

Az USA hadserege szombaton, 17-én ismerte el az esetet. Jeffrey Hammond tábornok helyi törzsi vezetők gyűrűjében mondta el bocsánatkérő beszédét.. "Azért jöttem elétek, hogy bocsánatot kérjek. A legalázatosabban nézek ma a szemetekbe és kérem, hogy bocsássatok meg nekem és a katonáimnak." - kezdte beszédét. Egy másik tiszt pedig egy Koránt ajándékozott a megsértett közösségnek, amit előtte látványosan megcsókolt.