Aliz
6 °C
14 °C

Csempészett Scud rakéták, észak-koreai legénység

2002.12.11. 10:14
Legalább kéttucatnyi Scud rakétát találtak spanyol haditengerészek azon a Koreából indult teherhajón, amely felségjel, és hivatalos papírok nélkül tartott Jemen felé.
A So-San nevű, felségjel nélküli hajó rakterében spanyol tengerésztisztek - a hivatalosan bejegyzett cementszállítmány mellett - 12 szétszerelt, konténerekbe csomagolt Scud típusú rakétát találtak. A terrorizmus elleni nemzetközi művelet részeseként két spanyol hajó járőrözik az Indiai-óceánon. A So-Sant a spanyol hadsereg a gyanúsnak minősülő hajók között tartotta számon, ezért állította meg hétfőn a spanyol Navarra fregatt Jemen partjaitól néhány száz kilométerre délkeletre.

A So-San először menekülni próbált, és csak a Navarra figyelmeztető lövései után tette lehetővé az ellenőrzést. A spanyol tisztek már az első konténerben legalább 12 nagy hatótávolságú, föld-föld típusú rakétát találtak - jelentette az EFE hírügynökség. A koreai legénységgel hajózó teherhajót a Navarra átadta a tengeri járőrök parancsnoki feladatait ellátó amerikai hatóságoknak.

Politika a tengeren

Amerikai katonai források szerint a hajó Észak-Koreából indult, a szállítmány úti célja feltehetően nem Irak, hanem Jemen volt - tudósított a CNN. Arra a kérdésre, hogy miért nem közvetlenül a partoknál tartóztatták fel a hajót, amikor már egyértelmű lett volna az úticél, az illetékes így válaszolt: "Két választásunk volt, vagy meghagyjuk a tagadás lehetőségét, vagy az orruk alá dörgöljük a dolgot." Az informátor ezzel arra utalt, hogy így a jemeni kormány hivatalosan még cáfolhatja, hogy ő rendelte meg a szállítmányt. Jemen kulcsszerepet játszik a terrorizmus elleni háborúban, ezért fontos a békés politikai viszony fenntartása az országgal.

Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere egyébként már korábban is utalt arra, hogy Észak-Korea az egyik legnagyobb fegyvercsempész a világon. Fehér házi illetékesek szerint a jelenlegei esetben sincs semmi meglepő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?