Benedek
-5 °C
5 °C

Phenjan elutasítja az amerikai követelést

2003.12.01. 08:36
Elutasította az észak-koreai vezetés hétfőn azt a kulcsfontosságú amerikai követelést, hogy az ázsiai ország előbb mondjon le atomfegyverprogramjáról, mielőtt biztonsági garanciákat kapna az Egyesült Államoktól.
Phenjan azzal indokolta elutasító álláspontját, hogy a Washington által szabott feltétel Észak-Korea "rabszolgasorsba döntésével" érne fel. Észak-Korea azonban "inkább meghal", minthogy "rabszolgasorsért cserébe" biztosítsa magának a békét - hangoztatta a KCNA észak-koreai hírügynökség által közölt - és a KCNA Szöulban fogott adása alapján ismertetett - nyilatkozat.

Megnemtámadási egyezményt akarnak

Washington októberben jelezte: a válság megoldása érdekében kész biztonsági garanciákat adni Phenjannak, ha Észak-Korea eláll nukleáris fegyverprogramjának folytatásától. Phenjan eleinte határozottan elutasította az amerikai javaslatot, és feltételként szabta az észak-koreai nukleáris fegyverprogram feladásához, hogy az Egyesült Államok kössön vele megnemtámadási egyezményt.

A phenjani figyelmeztetés olyan időszakban látott napvilágot, amikor az érintett országok az észak-koreai atomfegyverprogram körüli válság rendezéséről folytatott hatoldalú - észak- és dél-koreai, amerikai, japán, kínai és orosz részvétellel tartott - tárgyalások felújítására készülnek. Az első, kudarccal zárult augusztusi tárgyalási fordulót követő újabb megbeszéléseket valószínűleg december közepén rendezik meg.

Észak-Korea a hét végén jelezte: nem járul hozzá Japánnak a tárgyalásokon való részvételéhez, ha Tokió továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a megbeszélések napirendjére vegyék fel a phenjani kormányzat utasítására a múlt század 70-es és 80-as éveiben elrabolt több tucat japán állampolgár ügyét. Az elrabolt személyeket arra kényszerítették, hogy nyújtsanak segítséget észak-koreai kémek kiképzéséhez. A japán külügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője hétfőn Tokióban azonban leszögezte: amíg a tárgyalásokat hatoldalúnak hívják, Japán képviselői részt kívánnak venni a megbeszéléseken.

Egy éve tart a válság

Az észak-koreai atomfegyverkezéssel kapcsolatos válság tavaly októberben kezdődött. Washington akkor közölte, hogy phenjani illetékesek beismerték: a kommunista vezetésű kelet-ázsiai ország korábbi kötelezettségvállalásait megszegve titkos nukleáris fegyverprogramon dolgozik.