Vagyonelkobzás és kétszáz év

2000.05.10. 17:43
Minden bizonnyal 200 éves börtönbüntetés, több millió dolláros pénzbüntetés, továbbá vagyonelkobzás vár Louisiana állam korábbi kormányzójára, akit olyan vádpontokban talált az Egyesült Államok szövetségi bírósága bűnösnek, mint például hivatalos személy általi zsarolás, "gengszterizmus" és összeesküvés. A 10 ezer dolláros tétben játszó hazárdjátékosként ismert politikus azonban fellebbezni fog az ítélet ellen, amely a büntetés pontos mértékét még nem állapította meg.
"Életem 72 évét éltem le ebben a rendszerben, s most a hátralévő éveimet is e rendszerben fogom eltölteni " - ezt a finoman megfogalmazott mondatot Edwin W. Edwards louisianai ex-kormányzó mondta, miután huszonhat vádpontból tizenhétben bűnösnek találta a bíróság, s megtiltotta neki azt is, hogy nyilatkozatot tegyen az ügy részleteiről. A politikus 35 éves felesége könnyekben tört ki az ítélet hallatán.

Edwin W. Edwards
Egy kínai mondás szerint, ha elég hosszú ideig üldögélsz a folyóparton, az ellenséged holtteste a víz felszínén lebegve elúszik előtted
A The New York Times felidézi, hogy a 72 esztendős Demokrata párti politikus, akit korábban négyszer választottak meg Louisiana kormányzójává, 1985 óta két ízben már "túlélte" az ellene indított büntetőpereket. Most azonban az állami kaszinók engedélyezésén, illetve ezek gyanús körülményein "bukott le" Edwards, akit sajnálatos módon fia is követni fog a börtönbe.

Az ifjabbik Edwards ugyanis szintén belekeveredett abba a szövevényes históriába, amelyben többek között kaszinó-koncessziót kérvényező üzletemberek, közvetítők és a kormányzó maga is aktív szerepet játszott.

A bíróság nem mindenkit marasztalt el: egy prominens állami szenátort és Louisiana szövetségi állam szerencsejáték-bizottságának egy tagját felmentették az ellenük felhozott - egyébként sem súlyos - vádak alól.

"Egy kínai mondás szerint, ha elég hosszú ideig üldögélsz a folyóparton, az ellenséged holtteste a víz felszínén lebegve elúszik előtted" - idézte a volt kormányzó a bíróság épületéből kilépve a keleti bölcsességet, s hozzátette: "a szövetségiek eleget vártak. Itt jön a testem."

A most is szabadlábon védekező ex-kormányzó ellen 1998-ban emeltek vádat. A perben egyébként egyetlen vádlottat hallgatott meg a bíróság - magát a 72 éves Edwardsot, aki ellen korábbi közeli barátai is tanúskodtak.

Edwards ellen vallott a San Francisco 49ers csapatának a tulajdonosa, Edward J. DeBartolo Jr. is. Ő - csökkentett büntetés fejében - elismerte, hogy 400 ezer dollárt (több mint százmillió forintot) fizetett az ex-kormányzónak azért, hogy segítsen elnyerni a kaszinótendert. DeBartolo időközben - a kipattant botrány miatt - kénytelen volt lemondani a focicsapatról, s átadta az ellenőrzési jogot a húgának.

A két Edwards (kormányzó és fia) egyébként összesen 3 millió dollárt kért azért, hogy odaítéljék a jelentkezőknek a koncessziós jogokat. Mindez egészen 1996-ig zajlott, ez az esztendő volt az utolsó ugyanis, amikor hivatalban volt az apa. A fiú egyébként végül felülmúlta édesapját: eredetileg őt csak 23 pontban vádolták, viszont végül 18-ban bűnösnek is találták.

Az idősebb Edwards ellen folyamatban van egy másik szövetségi eljárás is, csalás miatt. Az ex-kormányzó ugyanis állítólag segédkezett egy csődbement biztosítótársaságnak, hogy ne kelljen bizonyos közterheket befizetnie.  • Tippek
  • Lakáshitel