Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Magyarország visszacsúszott a korrupciós listán

2003.10.07. 12:50
A Transparency International szerint a korrupció sújtotta országokat nem büntetni, hanem támogatni kell. A kormányzatoktól független nemzetközi szervezet ranglistája szerint Magyarország hét helyet rontott tavalyi pozícióján.
A korrupció elleni harcban a fejlődő országoknak sürgős szükségük van a fejlett ipari hatalmak támogatására - véli kedden Berlinben közzétett idei jelentésében a Transparency International (TI) elnevezésű, kormányoktól független nemzetközi szervezet.

Banglades nagyon korrupt

A korrupció által leginkább fertőzöttnek tartott országok listáját idén Banglades, Nigéria és Haiti vezeti. A TI 133 országban végzett felmérése alapján ezekben az országokban tartják a leginkább "meggyökeresedettnek" különböző előnyök csúszópénzzel való megszerzését. Hasonlóan mindennaposnak értékelték a megvesztegetés jelenségét Paraguayban, Mianmarban, Grúziában, Tádzsikisztánban, Kamerunban, Azerbajdzsánban, Angolában, Kenyában és Indonéziában. A fenti országok mindegyike két pontnál alacsonyabb osztályzatot kapott a szervezet 0-tól 10-ig terjedő listáján, ahol a 10 pont közelében a korrupciót elutasító, többnyire feddhetetlen országok állnak.

Egy ország értékelése abból áll össze, hogy üzleti és egyetemi köreinek, valamint elemzőinek mi a véleménye a korrupció ottani mértékéről. Az idei felméréseket 13 független közvélemény-kutató intézet 17 felméréséből állította össze a Transparency International. Mivel azonban a listára csak azok az országok kerülnek fel, amelyeket legalább három ilyen felmérés vizsgált, ezért a 2003-as lista is csak a korrupcióról készült "pillanatfelvételnek" tekinthető - magyarázza jelentésében a kormányoktól független szervezet.

A finnek nem korruptak

Magyarország tavaly a 33. volt a szervezet korrupció-leleplezési indexe szerint, korrupciós indexe 4,9 volt. Ezzel az EU-tagállamok közül csak a 44. Görögországot előzte meg, s a szintén uniós tagjelölt Szlovénia (27.) és Észtország (29) mögött állt. Idén Magyarország minősítése (4,8) alig változott, helyezése mégis hét pozíciót romlott.

Idén a legjobb osztályzatot sorrendben Finnország és Dánia szerezte (9,7, illetve 9,5 ponttal), míg a harmadik helyet holtversenyben Új-Zéland és Szingapúr szerezte meg. A fejlett iparosodott államok sorában a korrupciótól kevésbé sújtott országok közé került Németország (16. hely, 7,7 pont), az Egyesült Államok (18., 7,5) és holtversenyben Franciaország, valamint Spanyolország (23., 6,9). Míg a lista alsó szakaszában, Mozambik és Algéria között kapott helyet Oroszország (86., 2,7).

Támogatni a korruptakat

"A korrupciótól leginkább sújtott országokat azonban nem büntetni kell, mivel éppen ők azok, akiknek a leginkább támogatásra van szükségük" - magyarázta a Transparency International elnöke, Peter Eigen. Eigen szerint a fejlődő országok vezetőinek ki kell dolgozniuk további stratégiájukat a korrupció elleni harcban már elért eredmények alapján, ezeknek az országoknak másfelől sürgős szükségük van a sajátos nemzeti stratégiájuknak megfelelő gyakorlati segítségre is.

"A nemzetközi alapokat és pénzügyi intézményeket ellenőrző országoknak ugyanakkor szigorúbb álláspontra kell helyezkedniük, megszüntetve a korrupt kormányok pénzügyi támogatását, és feketelistára véve azokat a nemzetközi társaságokat, amelyeket nyilvánvalóan rajtakapnak azon, hogy csúszópénzzel szereznek előnyt maguknak" - fűzte hozzá a TI elnöke.