Koszovó tíz napon belül kikiálthatja függetlenségét

2008.01.30. 17:28
Koszovó a szerbiai elnökválasztás második fordulója utáni hét végén ki fogja kiáltani függetlenségét a Nyugat támogatásával, ha a nacionalista jelölt nyeri meg a vasárnapi szavazást, közölték politikai források.

"Ha (Tomislav) Nikolic győz, akkor (február) 9-én vagy 10-én" (nyilvánítják ki a függetlenséget) - mondta szerdán egy magas rangú forrás neve elhallgatását kérve.

Egy másik forrás pedig megerősítette, ha Boris Tadic, a mostani Nyugat-barát elnök kerekedik felül a késhegyig menő küzdelemben, akkor a szakadár dél-szerbiai tartomány albán lakossága valószínűleg még legalább egy hetet vár és legkorábban február 17-én nyilvánítja ki Koszovó önállóságát.

A nyugati nagyhatalmak "februárt erőltetik" - tette hozzá az egyik forrás. A NATO 16 ezer fős békefenntartó ereje felkészült az esetleges zavargásokra és egy lehetséges válaszlépésre Koszovó északi részén, ahol a többségben lévő szerb lakosság hallani sem akar az elszakadásról.

Az Európai Unió külügyminiszterei várhatóan a jövő hónapban hagyják jóvá egy 1800 fős rendőri és igazságügyi misszió Koszovóba küldését négy hónapos átmeneti időszakra, hogy átvegye az ENSZ-közigazgatás szerepét a tartományban.

Nyugati diplomaták szerint az EU 27 tagállama közül néhány úgy gondolja, hogy Tadic győzelme esetén február végére vagy március elejére kellene elhalasztani Koszovó függetlenségének kikiáltását. Ezzel segítenék az újraválasztott szerb elnököt abban, hogy kézben tarthassa a politikai felfordulást, amely gyakorlatilag elkerülhetetlen a sok szerb szemében nemzeti-vallási központnak tartott tartomány elvesztése miatt.

A keményvonalas Nikolic győzelme viszont felgyorsítaná a függetlenné válás folyamatát - közölte egy magas rangú nyugati diplomata.

Az értesülést szerb tisztségviselők nem kívánták kommentálni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás