Boglárka
19 °C
35 °C

Szerbiára is átterjedhet a koszovói terror

2003.08.18. 18:39
A szerb kormány állambiztonsági tanácsa is összeült azt követően, hogy Belgrádban belehalt sérüléseibe egy 45 éves férfi, akit Koszovóban egy héttel ezelőtt lőttek szájba. Egy katonai szakértő ellenzi, hogy Szerbia-Montenegró csapatokat küldjön a volt jugoszláv tartományba.
A legújabb koszovói terrorhullám után belgrádi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a támadások átterjedhetnek a jelenleg ENSZ-igazgatás alatt álló dél-szerbiai tartományon kívülre is. Predrag Simic elemző és Zoran Dragisic katonai szakértő egy Koszovóval foglalkozó hétfői sajtóbeszélgetésen felszólította a hatóságokat, hogy készítsenek nemzeti stratégiát a "terrorizmus elleni harcra" - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Dragisic határozottan ellenzi, hogy a jelenlegi helyzetben több száz, esetleg ezer szerb-montenegrói katonát küldjenek Koszovóba. Ezt a lehetőséget az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval kapcsolatos 1999. júniusi 1244-es határozata tartalmazza, s a katonák kiküldését a szerb-montenegrói ellenzék most a korábbinál is jobban szorgalmazza.

A szerb kormány állambiztonsági tanácsa is megvitatta hétfő délután a koszovói helyzetet. Az ülésen Zoran Zivkovic szerb kormányfőn kívül részt vett Dusan Mihajlovic belügyminiszter és Goran Svilanovic, Szerbia-Montenegró külügyminisztere, valamint a titkosszolgálatok vezetői. Skulani koszovói szerb falu lakói hétfőn eltorlaszolták azt az utat, amely Prizrent köti össze Lipljanin keresztül a dél-szerbiai tartománnyal.

Az akciót azt követően szervezték, hogy Belgrádban belehalt sérüléseibe a falu egyik lakója, egy 45 éves férfi, akit ismeretlen támadók egy héttel ezelőtt Koszovóban szájba lőttek. A szerb ortodox egyház - a koszovói szerb gyerekek és fiatalok elleni merényletek után - azt követelte a Koszovóban állomásozó ENSZ-közigazgatástól (UNMIK) és KFOR nemzetközi békeerőktől, hogy a továbbiakban ne szépítsék a nemzetközi közvélemény előtt a tartomány siralmas biztonsági helyzetét.

Az APA szerint Artemije raska-prizreni püspök a KFOR nemzetközi erők képviselőivel folytatott koszovói tárgyalásain bírálta, hogy az ENSZ-igazgatás alatt álló tartományban az elmúlt négy évben nemhogy javult volna a biztonsági helyzet, hanem éppenséggel romlott.