Emília
18 °C
26 °C

Megölték az orosz jegybank elnökhelyettesét

2006.09.14. 07:47
Ismeretlen támadók lelőtték Andrej Kozlovot, az orosz központi bank elnökének első helyettesét és a sofőrjét. A bankrendszer felügyeletével foglalkozó Kozlov a kórházba szállítás után vesztette életét.


Kozlovot fejbelőtték
Két ismeretlen fegyveres szerda éjjel lelőtte Andrej Kozlovot, az orosz jegybank elnökhelyettesét, írja a BBC internetes kiadása. A támadás a moszkvai Szpartak futballcsapatának pályájánál történt, ahol egy kereskedelmi bank munkatársai fociztak.

A 41 éves Kozlovot rendkívül súlyos állapotban szállították kórházba. Az Interfax hírügynökség szerint a bankárt súlyos fejlövés érte, eltalálták továbbá a mellkasán és gyomortájékon is. “Kozlov a halála előtt már egyáltalán nem nyerte vissza tudatát” – számolt be az AFP-nek egy kórházi forrás.

A jegybanktól 1997-ben távozó, és oda 2002-ben visszatérő Kozlov nevéhez fűződik, hogy pénzmosással gyanúsítható bankoktól vonta meg a működési engedélyt. A moszkvai főállamügyésze, Juri Szjomin szerint nem tisztázott a támadás indítéka. Kozlovról mindenesetre köztudott volt, hogy rendkívül szigorúan szabályozta a bankszektort, Szjomin szerint a gyilkosságnak köze lehet ehhez.

“Minden lehetőséget megvizsgálunk, köztük a szakmai tevékenységét, személyes kapcsolatait, ahogy azt is, hogy Kozlov esetleg elhibázott célpont volt” – fogalmazott Szjomin.

Kozlovot hiába műtötték meg a támadás után, a kórházban csütörtökön hajnalban életét vesztette. Sofőrje szintén meghalt a lövöldözésben.


A gyilkosság helyszíne

Kozlov nős, három gyermeke van.

Legutóbb 2002-ben gyilkoltak meg magas rangú tisztviselőt Moszkva utcáin. Akkor Valentyin Szvetkov, Magadan régió kormányzója esett áldozatul. A politikus feleségével és testőrével sétált az orosz főváros egyik híres bevásárló utcájában, mikor lelőtték. A gyilkosság gyanúsítottait idén tartóztatták le Spanyolországban.