Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megölték az orosz jegybank elnökhelyettesét

2006.09.14. 07:47
Ismeretlen támadók lelőtték Andrej Kozlovot, az orosz központi bank elnökének első helyettesét és a sofőrjét. A bankrendszer felügyeletével foglalkozó Kozlov a kórházba szállítás után vesztette életét.


Kozlovot fejbelőtték
Két ismeretlen fegyveres szerda éjjel lelőtte Andrej Kozlovot, az orosz jegybank elnökhelyettesét, írja a BBC internetes kiadása. A támadás a moszkvai Szpartak futballcsapatának pályájánál történt, ahol egy kereskedelmi bank munkatársai fociztak.

A 41 éves Kozlovot rendkívül súlyos állapotban szállították kórházba. Az Interfax hírügynökség szerint a bankárt súlyos fejlövés érte, eltalálták továbbá a mellkasán és gyomortájékon is. “Kozlov a halála előtt már egyáltalán nem nyerte vissza tudatát” – számolt be az AFP-nek egy kórházi forrás.

A jegybanktól 1997-ben távozó, és oda 2002-ben visszatérő Kozlov nevéhez fűződik, hogy pénzmosással gyanúsítható bankoktól vonta meg a működési engedélyt. A moszkvai főállamügyésze, Juri Szjomin szerint nem tisztázott a támadás indítéka. Kozlovról mindenesetre köztudott volt, hogy rendkívül szigorúan szabályozta a bankszektort, Szjomin szerint a gyilkosságnak köze lehet ehhez.

“Minden lehetőséget megvizsgálunk, köztük a szakmai tevékenységét, személyes kapcsolatait, ahogy azt is, hogy Kozlov esetleg elhibázott célpont volt” – fogalmazott Szjomin.

Kozlovot hiába műtötték meg a támadás után, a kórházban csütörtökön hajnalban életét vesztette. Sofőrje szintén meghalt a lövöldözésben.


A gyilkosság helyszíne

Kozlov nős, három gyermeke van.

Legutóbb 2002-ben gyilkoltak meg magas rangú tisztviselőt Moszkva utcáin. Akkor Valentyin Szvetkov, Magadan régió kormányzója esett áldozatul. A politikus feleségével és testőrével sétált az orosz főváros egyik híres bevásárló utcájában, mikor lelőtték. A gyilkosság gyanúsítottait idén tartóztatták le Spanyolországban.