Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A legtöbb amerikai helyesli a légicsapást

2001.10.08. 07:15
Amerikai gyorsfelmérések szerint az Egyesült Államok lakosságának elsöprő többsége helyesli, hogy George Bush elnök utasítására vasárnap katonai műveletek kezdődtek az Afganisztán nagy részét uralma alatt tartó, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó tálib rezsim ellen.
A CNN hírtelevízió szerint a megkérdezettek 90 százaléka, az ABC tévéhálózat és a The Washington Post című lap közös felmérésének tanúsága szerint a megkérdezettek 94 százaléka támogatja az afganisztáni célpontok elleni légicsapásokat.

Az utóbbi felmérés adatai alapján kiderül, hogy az amerikaiak 82 százaléka szerint az Egyesült Államok megtette a tőle elvárható lépéseket a békés, diplomáciai rendezés érdekében. Ugyanennyien vélik úgy, hogy ami vasárnap történt, az nem a konfliktus elintézése (vagy legalábbis gyors lezárásának döntő mozzanata), hanem egy hosszú háború kezdete.

Az Irak elleni háborút kevesebben támogatták

Több mint tíz évvel ezelőtt, 1991. január 16-án a Kuvaitot megszállva tartó Irak ellen indított Sivatagi Vihar hadművelet kezdeti amerikai társadalmi elfogadottsága 76 százalékos volt, most tehát ifjú George Bush elnök apjánál lényegesen nagyobb - voltaképpen elsöprő - támogatottságot tudhat maga mögött a katonai vállalkozás kezdetén. Az ABC és a The Washington Post felmérése szerint 93 százalék helyesli, ahogyan Bush szeptember 11. óta kezeli a konfliktust.

A katonai művelet bejelentésének időpontjában, vasárnap lévén, több amerikai futballstadionban éppen mérkőzéshez készülődtek, több tízezer fős közönség előtt. Philadelphiában a meccs kezdete 9 percet késett, mert a zsúfolt stadionban előbb végighallgatták Bush elnök bejelentését. Mikor az eredményjelző táblára kivetítették a Kabul elleni légicsapás első televíziós képsorait, a 64 ezer fős tömeg üdvrivallgásban tört ki.