Hermina
15 °C
27 °C

Rendőrökkel csaptak össze tüntetők Belgrádban

2008.07.22. 19:29
Kedden délután tüntetés kezdődött Belgrád belvárosában, a Radovan Karadzic letartóztatása ellen tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. A főként fiatalokból álló csoporthoz csatlakozott Luka Karadzic és Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt főtitkára.

A szerb főváros központjában kedden délután tüntetés kezdődött Radovan Karadzic letartóztatása miatt, a rendőrség lezárta a Belgrád szívében lévő Trg Republikét (Köztársaság tér).

Valamivel öt óra után több tucat, főleg fiatal ember gyűlt össze a téren, a csoportosuláshoz hamarosan csatlakozott Luka Karadzic, a volt boszniai szerb politikai vezető Szerbiában élő testvére, és Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt főtitkára is.

A tiltakozók többször is összecsaptak a rendőrökkel, miközben azt kiabálták, hogy "Árulás!, Usztasák!" A fiatalok - a térnél kezdődő gyalogos zónán lévő utcai teraszokról elhozott - székeket, valamint petárdákat dobáltak a rendőrökre, összetörtek több terrakottaszobrot azok közül, amelyek a Belef nevű nyári művészeti fesztivál részeként kerültek ki Belgrád központi terére, illetve a közeli fő sétálóutcára.

Nézze meg képeinket!

A rendőrségnek ugyanazon a helyen keddre virradó éjszaka is fel kellett oszlatnia egy tüntetést, amely azután kezdődött, hogy bejelentették a boszniai Szerb Köztársaság volt vezetőjének elfogását.

Zűrzavar és harag Karadzic szülőfalujában

Radovan Karadzic őrizetbe vétele zűrzavart és haragot keltett szülőfalujában, a Montenegró északnyugati részében fekvő Petnicában, ahol a nemzetközi igazságszolgáltatás által keresett szökevény több unokatestvére él. A Treskavica-hegységben, nehezen megközelíthető vidéken álló falu lakóinak többsége nem volt bőbeszédű, amikor az egykori boszniai szerb vezető elfogásáról kérdezték.

"Radovannak öngyilkosságot kellett volna elkövetnie, hogy ne jusson a kezükre, de nem tudta megtenni, és a mieink elárulták őt" - mondta Dusa Karadzic, Radovan unokanővére. Férje, Vucko Karadzic megmutatta Radovan fotóit, valamint a családfát, bizonyítékul arra, hogy a valóban hétfőn elfogott szökevény rokona. "Büntet minket az Úr, Isten elpusztít bennünket. A szerb nép mindig is áruló volt, és az is marad" - mondta Dusa.

Egy férfi, aki a nevét nem árulta el, azt mondta, a faluban senki sem fog beszélni az őrizetbe vételéről. "Tudjuk, hogy elfogták, de senki sem akar erről beszélni" - mondta. Hozzátette, hogy Petnicában fájdalmas, sőt veszélyes dolog erről az eseményről vitázni."Azok, akik támogatják Karadzicot, úgy hiszik, hogy soha nem fogják el, azok pedig, akik bűnözőnek tartják, azt gondolják, hogy a letartóztatása politikai bohózat, és nem akarnak belekeveredni" - tette hozzá. (MTI)