Senki sem tudta, kicsoda Dragan Dabics

2008.07.22. 12:34
Azokat követték, akik feltételezhetően kapcsolatban álltak Radovan Karadzsiccsal, így sikerült az egykori boszniai szerb elnök nyomára bukkanni.

Elfogása előtt már régóta követték a hétfőn letartóztatott Radovan Karadzsicsot, hangzott el egy belgrádi ügyészségi sajtótájékoztatón.

A most közölt képeken Karadzsics felismerhetetlen, hatalmas ősz szakállt és nagy hajat visel. Egyesek szerint ezzel is költői mivoltát kívánta hangsúlyozni. (Karadzsicsnak több verseskötete is megjelent, végzettsége pszichiáter, az amerikai Columbia Egyetemen is tanult.)

Rasim Ljajic, a Hágával való kapcsolatért felelős szerb miniszter Karadzsics fotójával

Karadzsicsnak hamis papírjai voltak, Dragan Dabics álnéven szabadon mozoghatott és dolgozhatott Szerbiában, lakóhelye az ország fővárosának Új Belgrád nevű kerületében volt, és egy magánklinikán dolgozott, ahol alternatív gyógymódokkal kereste kenyerét. Se a munkaadója, se a lakásának főbérlője nem tudta, hogy kicsoda ő valójában.

Karadzsicsnak elfogásakor hosszú ősz haja, szakálla és bajsza volt, emellett szemüveget is viselt.

Karadzsicsot úgy sikerült elfogni, hogy követték azokat az embereket, akik feltételezhetően kapcsolatban álltak vele. A szerb hatóságoknak három nap alatt kell dönteniük arról, hogy kiadják-e Karadzsicsot Hágának, a döntés ellen pedig három napig lehet fellebbezni.

Karadzsics ügyvédje szerint védencét a Belgrád és a közeli Batajnica között közlekedő buszon fogták el, akinek fejére hátulról valamilyen sapkát húztak, hogy ne is láthassa a letartóztatóit.

Menekülő nő Srebrenicából

Még nem tudni, mikor kerül Hágába Radovan Karadzic, jelentette ki kedden Belgrádban újságíróknak Bruno Vekaric, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerbiai különleges bíróság szóvivője, utalva arra, hogy ez az eljárás szabályozásában felsorolt lépések megtételétől függ.

Az elsőre már sor került: a különleges bíróság vizsgálóbírója kedden hajnalban eldöntötte, hogy a kiadatási eljárás elkezdhető. Ez után a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető ügyvédjének három napja van a határozat megfellebbezésére, s Svetozar Vujacic már be is jelentette, hogy ezt az utolsó pillanatban, pénteken fogja megtenni. Az óvást három bíróból álló tanács bírálja el, szintén három nap alatt, s a megtámadhatatlan végső bírói döntés után rendeli el az igazságügyi minisztérium a kiadatást, de hogy mikor, azt semmilyen jogszabály nem írja elő.

Addig Radovan Karadzic börtönben lesz, de hogy pontosan hol, azt egyelőre nem tudni. Kedden kora délutánig a különbíróság fogdájában őrizték, ahol Szerbiában élő fivére, Luka Karadzic fel is kereshette, s egy órán át volt vele. Utána újságíróknak elmondta, hogy beszélt a boszniai Szerb Köztársaságban élő családdal is. Sógornőjét és unokahúgát lesújtotta Karadzic őrizetbe vételének a híre, ugyanakkor megkönnyebbültek, mert a hírből megtudták, hogy él.

A felesége és lánya szeretné meglátogatni Karadzicot, amire Belgrádból már meg is érkezett az engedély, de hogy mikor utazhatnak, nem tudják, mivel nem rendelkeznek határátlépéshez szükséges okmányokkal. Radovan Karadzic családtagjaitól a boszniai hatóságok - azzal az indokkal, hogy ne segíthessék a menekülésben lévőt - hónapokkal ezelőtt bevonták útleveleiket, egyéb, külföldre távozáshoz szükséges okmányaikat, s ideiglenes, csak Bosznián belüli mozgáshoz elegendő iratokat adtak nekik.

Belgrádnak már csak Ratko Mladics tábornokot és Goran Hadzsics horvátországi szerb vezetőt kellene előkerítenie. Elképzelhető, hogy hamarosan ők is rács mögé kerülnek, mivel Karadzic elfogása azt mutatja, hogy a szerb állami vezetés elhatározott szándéka végigvinni a Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködést. (Az elemzők többsége azt várta, hogy előbb Mladicsot fogják el.)

Karadzsicsot gyakorlatilag az összes, szerbek által Bosznia-Hercegovinában 1992 és 1995 között elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolják, mivel ebben az időszakban ő volt a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint a hadsereg főparancsnoka. A bűnlajstromról részletesen itt olvashat>>>>

Karadzsics elfogásáról hétfőn éjfél előtt szerzett tudomást a világ. Az első híradások és a friss boszniai, belgrádi reakciók itt>>>

Szarajevóban ünneplik Karadzsics elfogását

Az Európai Unió és az Egyesült Államok üdvözli az elfogást. Richard Holbrook, az USA egykori ENSZ-nagykövete, aki a délszláv háborúk idején többször is közvetített a felek között, Európa Oszama bin Ladenjének nevezte a most elfogott Karadzsicsot. Nemzetközi vélemények kedd délelőttről itt>>>

Karadzsicsot akkor fogták el, amikor felállt az új, demokrata-szocialista kormány. Ha Belgrád Mladicsot is elfogja, akkor semmi sem állhat Szerbia EU-integrációjának útjába. Elemzésünk itt>>>

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét