Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kossuth tömeggyilkos volt egy román bíró szerint

2006.12.30. 13:49
Nem nevezhetnek el utcát Kossuth Lajosról Marosvásárhelyen – így döntött egy román bírónő. Az ítélet indoklása szerint Kossuth – aki a '48-as forradalomban előbb pénzügyminiszter, majd a honvédelmi bizottmány elnöke volt – negyvenezer erdélyi román megöléséért és háromszáz parasztház felgyújtásáért felel. A névadás ezért sérti a román nemzeti önérzetet. A bírónőt az alperesek beperelték.

Veszélyezteti az Avram Iancu Egyesület létét és tevékenységét, illetve sérti a nemzeti önérzetet a marosvásárhelyi Kossuth Lajos utca névadására vonatkozó, tavalyi helyi tanácsi határozat – ismerteti az erdélyi Krónika Simona Pojar bírónő ítéletének indoklását. A szabadságharc vezetőjéről korábban elnevezett utca nevének visszaváltoztatásáért indított perben – az utcanévadás ügye mellett – a bírónő Kossuth Lajos történelmi szerepe fölött is ítélkezett.

Vissza Călăraşilorra

Az érintettekhez nemrégiben kézbesített ítélet szerint a bírónő elfogadta a pert indító Avram Iancu Hazafias Egyesület kifogásait, a tanácsi határozat elvetését Kossuth cselekedeteinek szerinet ellentmondásos voltával indokolva. A felperesek emellett a tavalyi határozatra szavazó tanácsosok felelősségre vonását is kérték a törvényszéktől.

Egyetértett a bírónő azzal, hogy a magyar forradalom kulcsfigurája – aki a perirat szerint negyvenezer erdélyi románt ölt meg és háromszáz parasztházat gyújtott fel – lényegében az emberiesség ellen követett el merényletet. Pojar az ítéletben elrendelte a Kossuth utca nevének Călăraşilor utcára módosítását.

Tudatlan vagy befolyásolták

Az ítélet komoly vihart kavart az erdélyi magyarság köreiben. Kerekes Károly RMDSZ-es parlamenti képviselő, a tanácsosok jogi képviselője a Krónikának nyilatkozva úgy fogalmazott: "Egy bíró, aki így indokolja döntését, vagy nem ismeri a törvényeket, vagy a pert kezdeményezők, azaz a Nagy-Románia Párt, valamint a Vatra Românească szervezet és az Avram Iancu Egyesület befolyása alatt áll és tevékenykedik".

A magyar politikus egyébként még az ítélet megindokolása előtt feljelentette Simona Pojart, mivel a tárgyalásokon a bírónő többször is ironikus kommentárokat fűzött Kossuth Lajos személyéhez. Arról, hogy a Kossuth utca elnevezésről döntőket felelősségre kellene vonni, Kerekes azt mondta: "A logika azt diktálja, hogy vonjuk felelősségre a Tăriceanu-kormányt is, mivel minden évben, március 15-én köszönti a Kossuth által vezetett magyar forradalmat".

Az ítélet egyébként nem végleges, a helyi tanács él a fellebbezés jogával és kérni fogja a másodfokú per áthelyezését. "Nem akarok még egy marosvásárhelyi bírót olyan kellemetlen helyzetbe hozni, hogy törvénytelen döntést hozzon, vagy kitegye magát a nacionalisták nyomásának" – idézte Kerekes szavait a Krónika.