Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Félmilliárd euróval támogatja az EU Koszovó újjáépítését.

2008.07.11. 15:22
500 millió euró támogatást ajánlott az Európai Unió Koszovónak egy Brüsszelben rendezett konferencián. Koszovó eközben felvételét kéri a Valutaalapba és a Világbankba.

Félmilliárd euró támogatást szavazott meg Koszovónak az EU. "Az adomány kézzelfogható bizonyítéka a koszovói stabilitás iránti elkötelezettségünknek. Az Európai Unió kész minden téren segítséget nyújtani az újdonsült állam európai céljainak megvalósításához- idézte a a közösség bővítési biztosát a BBC. "Koszovó mélységesen európai ügy" - mondta Olli Rehn.

Az elmúlt 10 évben 5 milliárd dollárnyi segélyt kapott Pristina, várakozások szerint azonban még egy évtized szükséges, hogy a függetlenné vált tartomány életképes állammá fejlődjön.

Ahmet Shala pénzügyminiszter összegezte az eddig elért eredményeket: "Új államként biztosíthatjuk önöket arról, hogy minden pennyt, minden centet megfelelően fogunk felhasználni". Koszovó jó úton halad afelé, hogy felvegye a harcot a korrupcióval, és fejlessze pénzügyi menedzsmentjét".

Hashim Tachi miniszterelnök bejelentette, országa benyújtotta felvételi kérelmét a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak. A felvételi folyamat gátja lehet Szerbia és Oroszország, akik februári függetlenné válása óta nem ismerik el az államot. Többek között azért, hogy megkíséreljék távol tartani Koszovót a nemzetközi szervezetektől, és az újjáépítéshez nélkülözhetetlen segélyektől és fejlesztési hitelektől is.