Pál
-1 °C
5 °C

54 ezer fertőzött a kínai tejbotrányban

2008.09.22. 11:26
13 ezer gyerek került eddig kórházba Kínában a mérgező anyagot tartalmazó tejtermékek miatt. A vesekövet okozó melaminból a környező országok élelmiszereiben is találtak, ezért Japán és Hongkong bevonta a kínai tejtermékeket a polcokról. Kínában széleskörű vizsgálatot indítottak.

Tovább gyűrűzik a melamin botrány, miután más környező országokban is találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Kínában, ahol már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, hétfőn lemondott posztjáról a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang (Li Changjiang), közölték név nélkül nyilatkozó illetékesek.

Szingapúr és Malajzia leállt az importtal

Hongkongban például vesekövet kapott egy hároméves kislány, miután melaminnel mérgezett tejterméket fogyasztott. A kislány az első feltételezett áldozata Hongkongban a mérgezett kínai tejpornak. A hongkongi kormány vasárnap azt is közölte, hogy kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében. A svájci cég szóvivője szerint a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben találhatók melamin maradványok.

A szingapúri kormány - amely a múlt héten betiltotta minden Kínából származó tejtermék forgalmazását - arról számolt be, hogy kínai cukorkában is találtak melanint. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. Japánban a Marudai Food nevű cég leállította a péksütemények eladását, mivel azok a botrányban érintett Yili kínai cég tejét tartalmazták.

Kína átvizsgálja a tejtermékeit

Kínában a tejpormérgezés után elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését és a szennyezett termékek kivonását a forgalomból. Legfrissebb adatok szerint négyen meghaltak, 158-an súlyos vesebántalmakkal küszködnek Kínában, csaknem 13 ezer gyerek került kórházba mérgezett tejtermék fogyasztása miatt. Az összes érintett számát 54 ezerre teszik a hatóságok.

A kínai élelmiszerbiztonsági hivatal hétfői tájékoztatása szerint három vezető kínai tejipari vállalat - Menginiu Dairy Co, Inner Mongolia Yili Industrial GRoup, Bright csoport - tej és ivójoghurt mintájának több mint 10 százalékában találtak melamint.

Az InfoRádió megkeresésére a Nestlé Magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója elmondta, teljességgel kizárható, hogy Magyarországra Kínában előállított Nestlé termék kerüljön.