Judit
3 °C
7 °C

54 ezer fertőzött a kínai tejbotrányban

2008.09.22. 11:26
13 ezer gyerek került eddig kórházba Kínában a mérgező anyagot tartalmazó tejtermékek miatt. A vesekövet okozó melaminból a környező országok élelmiszereiben is találtak, ezért Japán és Hongkong bevonta a kínai tejtermékeket a polcokról. Kínában széleskörű vizsgálatot indítottak.

Tovább gyűrűzik a melamin botrány, miután más környező országokban is találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Kínában, ahol már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, hétfőn lemondott posztjáról a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang (Li Changjiang), közölték név nélkül nyilatkozó illetékesek.

Szingapúr és Malajzia leállt az importtal

Hongkongban például vesekövet kapott egy hároméves kislány, miután melaminnel mérgezett tejterméket fogyasztott. A kislány az első feltételezett áldozata Hongkongban a mérgezett kínai tejpornak. A hongkongi kormány vasárnap azt is közölte, hogy kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében. A svájci cég szóvivője szerint a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben találhatók melamin maradványok.

A szingapúri kormány - amely a múlt héten betiltotta minden Kínából származó tejtermék forgalmazását - arról számolt be, hogy kínai cukorkában is találtak melanint. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. Japánban a Marudai Food nevű cég leállította a péksütemények eladását, mivel azok a botrányban érintett Yili kínai cég tejét tartalmazták.

Kína átvizsgálja a tejtermékeit

Kínában a tejpormérgezés után elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését és a szennyezett termékek kivonását a forgalomból. Legfrissebb adatok szerint négyen meghaltak, 158-an súlyos vesebántalmakkal küszködnek Kínában, csaknem 13 ezer gyerek került kórházba mérgezett tejtermék fogyasztása miatt. Az összes érintett számát 54 ezerre teszik a hatóságok.

A kínai élelmiszerbiztonsági hivatal hétfői tájékoztatása szerint három vezető kínai tejipari vállalat - Menginiu Dairy Co, Inner Mongolia Yili Industrial GRoup, Bright csoport - tej és ivójoghurt mintájának több mint 10 százalékában találtak melamint.

Az InfoRádió megkeresésére a Nestlé Magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója elmondta, teljességgel kizárható, hogy Magyarországra Kínában előállított Nestlé termék kerüljön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?