Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt év börtön fenyegeti a pápával tréfálkozó humoristát

2008.09.12. 12:41
Három éve a világ értelmesebbik fele a muzulmánokon röhögött, amiért azok felháborodottan tiltakoztak néhány, Mohamed prófétával tréfálkozó karikatura miatt. Most az olaszokon a sor, akik börtönnel fenyegetnek egy, a pápával tréfálkozó humoristát.

Börtönbe zárhatnak egy, a pápával tréfálkozó olasz humoristát, írja a londoni Times. Sabina Guzzanti egy júliusi római tüntetésen sütött el egy poént az egyházfő kárára. A jobboldali olasz kormányt ostorozó humorista arra figyelmeztetett, hogy ha így haladnak a dolgok, húsz év múlva a Vatikán dönti majd el, ki taníthat iskolában. "De ugyanakkor, húsz év múlva a pápa is ott lesz, ahol lennie kell. A pokolban, ahol nagy buzi ördögök fogják kínozni" - mondta.

Bár a tüntetők jól szórakoztak a poénon, az ügyészek annál kevésbé. Vádjaik szerint Guzzanti "becsületében sértette meg XVI. Benedek szent és sérhetetlen személyét". Mindezt az 1929. évi, a Vatikán és Olaszország között köttetett Lateráni Szerződés alapján, ami szerint a pápa ugyanolyan védelmet élvez, mint az olasz elnök - azaz nem lehet a kárára poénkodni.

Az olasz jogszabályok szerint akár öt év börtönnel is büntethető, aki megsérti e törvényt.

A Times beszámolója szerint a vád politikai jellegű, Silvio Berlusconi így akar a jobboldal bázisát jelentő vallásos szavazók kegyében járni. Emellett az eljárás a Times szerint a muzulmánok 2005-ös felháborodását idézi, amit egy dán lapban a Mohamed prófétáról megjelent karikaturák váltottak ki. "Úgy néz ki, az olasz joghatóságnak sincs humorérzéke" - írja a lap.