Öt év börtön fenyegeti a pápával tréfálkozó humoristát

2008.09.12. 12:41
Három éve a világ értelmesebbik fele a muzulmánokon röhögött, amiért azok felháborodottan tiltakoztak néhány, Mohamed prófétával tréfálkozó karikatura miatt. Most az olaszokon a sor, akik börtönnel fenyegetnek egy, a pápával tréfálkozó humoristát.

Börtönbe zárhatnak egy, a pápával tréfálkozó olasz humoristát, írja a londoni Times. Sabina Guzzanti egy júliusi római tüntetésen sütött el egy poént az egyházfő kárára. A jobboldali olasz kormányt ostorozó humorista arra figyelmeztetett, hogy ha így haladnak a dolgok, húsz év múlva a Vatikán dönti majd el, ki taníthat iskolában. "De ugyanakkor, húsz év múlva a pápa is ott lesz, ahol lennie kell. A pokolban, ahol nagy buzi ördögök fogják kínozni" - mondta.

Bár a tüntetők jól szórakoztak a poénon, az ügyészek annál kevésbé. Vádjaik szerint Guzzanti "becsületében sértette meg XVI. Benedek szent és sérhetetlen személyét". Mindezt az 1929. évi, a Vatikán és Olaszország között köttetett Lateráni Szerződés alapján, ami szerint a pápa ugyanolyan védelmet élvez, mint az olasz elnök - azaz nem lehet a kárára poénkodni.

Az olasz jogszabályok szerint akár öt év börtönnel is büntethető, aki megsérti e törvényt.

A Times beszámolója szerint a vád politikai jellegű, Silvio Berlusconi így akar a jobboldal bázisát jelentő vallásos szavazók kegyében járni. Emellett az eljárás a Times szerint a muzulmánok 2005-ös felháborodását idézi, amit egy dán lapban a Mohamed prófétáról megjelent karikaturák váltottak ki. "Úgy néz ki, az olasz joghatóságnak sincs humorérzéke" - írja a lap.  • Tippek
  • Hírek