16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Kompromittáló hangfelvételekhez jutott az ukrán kormány

2005.04.26. 21:33
A volt ukrán elnökről és Vladimir Putyin orosz elnökről szóló hangfelvételeket adott az ukrán kormánynak Borisz Berezovszkij alapítványa. Az egyik felvételen egy Kucsma és védelmi minisztere között lezajlott beszélgetést rögzítettek. A párbeszédből kiderül, Kucsma zsarolni akarta Putyint.

Leonyid Kucsma volt ukrán államfőt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt kompromittáló hangfelvételeket adott át az ukrán kormánynak az emigrációban élő Borisz Berezovszkij orosz milliárdos alapítványa.

Tíz cédé hétszáz órányi hangfelvételét adtak át a kijevi kormánynak, amelyek állítólag Kucsma hivatalában készültek. Alekszandr Goldfarb, az alapítvány igazgatója szerint "ezeknek a felvételeknek már régóta az ukránok kezében kellene lenniük".

Kompromittálja, hogy kompromittálta volna Putyint

Az egyik hangfelvétel feltételezések szerint Kucsma és egykori biztonsági főnöke, Leonyid Derkacs beszélgetését rögzítette. Az utóbbi arról beszél, hogy Németországban Vlagyimir Putyin orosz elnököt kompromittáló dokumentumokat szerzett. A Der Spiegel című német hetilap 2003 májusában megírta, hogy a kérdéses dokumentumok a SPAG német cégről szólnak, amelynek Putyin 2000-ig tanácsadója volt, és amely jelentős pénzmosási akciókat hajtott végre egy szentpétervári maffiacsoport érdekében.

A beszélgetés szerint Kucsma arra akarta felhasználni a dokumentumokat, hogy zsarolja velük az orosz elnököt. A felvételeket az ukrán elnöki gárda volt tisztje, Mikola Melnicsenko adta át Berezovszkij alapítványának. Melnicsenko, aki azóta menedékjogot kapott az USA-ban, 65 ezer dolláros támogatást kapott az anyag cédére való átírásáért Goldfarb szerint.

Nem ez volt az első felvtélet

Április közepén az alapítvány már átadott az ukrán főügyészségnek négy felvételtöredéket, amelyek Georgij Gongadze ellenzéki újságíró 2000-ben történt meggyilkolásával kapcsolatosak. Kucsma elnököt az ukrán ellenzék azzal vádolta, hogy köze volt a gyilkossághoz.

Az alapítvány vezetői azt állították, hogy átadták a kijevi főügyészségnek egy amerikai szakértői vizsgálat eredményét is, amely megállapította a Putyinra vonatkozó részlet hitelességét.  • Hírek
  • Hírek