Gusztáv
3 °C
6 °C

Hazaárulással vádaskodott a lengyel miniszter

2006.09.01. 19:23
Belpolitikai botrányt okozott kijelentésével a kormánypárti Lengyel Családok Ligájának elnöke, mikor kommunista titkosszolgálati kapcsolatokkal és a demokratikus mozgalom elárulásával vádolta meg a két évvel ezelőtt elhunyt Jacek Kuront. Az 1989-es kerekasztal-tárgyalások egykori résztvevői szerint a kormánypárti politikus meg akarja hamisítani a történelmet.

A nemzeti, katolikus lengyel kormánypárt elnöke, a lengyel oktatási miniszter pénteki interjújával óriási botrányt okozott Lengyelországban, Roman Giertych ugyanis hazaárulást vetett az 1989-es nemzeti kerekasztal-tárgyalások résztvevőinek a szemére.

A kormánypártok szerint hazaáruló

Giertych, a Lengyel Családok Ligájának (LPR) elnöke az interjúban a lengyel sajtóban korábban megjelent beszámolóra reagált. A Zycie Warszawy című lap Jacek Kuronról szóló írásában szó esett arról is, hogy Kuron - a Szolidaritás szakszervezet alapító tagja és a rendszerváltást előkészítő kerekasztal-tárgyalások egyik résztvevője - több ízben találkozott a kommunista titkosszolgálat illetékeseivel. Ez a körülmény késztette Giertychet arra, hogy hazaárulónak minősítse a két évvel ezelőtt elhunyt Kuront.

Az LPR elnöke emellett azt is követeli, hogy post mortem (a halál után) fosszák meg Kuront a Fehér Sas érdemrendtől, Lengyelország egyik legmagasabb állami kitüntetésétől. Giertych közeli munkatársa az oktatási minisztériumban, Miroslaw Orzechowski a Rzeczpospolita című újságban kijelentette, a lengyel iskolás gyerekeknek lehetővé kell tenni, hogy végre megismerhessék a "valóságos történelmet".

Giertych és az LPR számos tagja úgy véli, hogy annak idején a lengyel ellenzék a kerekasztal-tárgyalásokon elárulta a demokratikus mozgalmat, mert megállapodást kötött a kommunista hatalom képviselőivel. Ennek nyomán összefonódások jöttek létre, amelyek ma is kitapinthatók. "Ennek a következménye a hárommillió munkanélküli és az a tény, hogy a lakosság nagy része a szegénység határán tengődik" - fogalmazott az interjúban Giertych.

Van, aki szerint Kuron hős

Az 1989-es kerekasztal-tárgyalások résztvevői felháborodással reagáltak erre. Az LPR-nek és társaiknak "nem fog sikerülni, hogy meghamisítsák a történelmet" - jelentette ki Jan Litynski. Tizenöt egykori ellenzékivel - köztük Leszek Kolakowski filozófussal és Stanislaw Baranczak költővel - együtt Litynski nyílt levelet tett közzé a Gazeta Wyborcza pénteki számában. A levél aláírói kijelentik, Kuron egyike volt a szabad Lengyelországért vívott küzdelem legfontosabb hőseinek.

A legnagyobb kormánypárt, a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) részéről egyelőre kevesen foglaltak állást a vitával kapcsolatban. Kuront hazaárulókhoz hasonlítani "megengedhetetlen és felháborító" - jelentette ki írásos nyilatkozatában Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter. Marian Pilka PiS-képviselő a Rzeczpospolita hasábjain "túlzásnak" nevezte Giertych szavait. Pilka szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az ellenzék soraiban található baloldaliak, például Kuron, a rendszerváltás után "monopolhelyzetbe hozták magukat a politikai színtéren".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!