Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazaárulással vádaskodott a lengyel miniszter

2006.09.01. 19:23
Belpolitikai botrányt okozott kijelentésével a kormánypárti Lengyel Családok Ligájának elnöke, mikor kommunista titkosszolgálati kapcsolatokkal és a demokratikus mozgalom elárulásával vádolta meg a két évvel ezelőtt elhunyt Jacek Kuront. Az 1989-es kerekasztal-tárgyalások egykori résztvevői szerint a kormánypárti politikus meg akarja hamisítani a történelmet.

A nemzeti, katolikus lengyel kormánypárt elnöke, a lengyel oktatási miniszter pénteki interjújával óriási botrányt okozott Lengyelországban, Roman Giertych ugyanis hazaárulást vetett az 1989-es nemzeti kerekasztal-tárgyalások résztvevőinek a szemére.

A kormánypártok szerint hazaáruló

Giertych, a Lengyel Családok Ligájának (LPR) elnöke az interjúban a lengyel sajtóban korábban megjelent beszámolóra reagált. A Zycie Warszawy című lap Jacek Kuronról szóló írásában szó esett arról is, hogy Kuron - a Szolidaritás szakszervezet alapító tagja és a rendszerváltást előkészítő kerekasztal-tárgyalások egyik résztvevője - több ízben találkozott a kommunista titkosszolgálat illetékeseivel. Ez a körülmény késztette Giertychet arra, hogy hazaárulónak minősítse a két évvel ezelőtt elhunyt Kuront.

Az LPR elnöke emellett azt is követeli, hogy post mortem (a halál után) fosszák meg Kuront a Fehér Sas érdemrendtől, Lengyelország egyik legmagasabb állami kitüntetésétől. Giertych közeli munkatársa az oktatási minisztériumban, Miroslaw Orzechowski a Rzeczpospolita című újságban kijelentette, a lengyel iskolás gyerekeknek lehetővé kell tenni, hogy végre megismerhessék a "valóságos történelmet".

Giertych és az LPR számos tagja úgy véli, hogy annak idején a lengyel ellenzék a kerekasztal-tárgyalásokon elárulta a demokratikus mozgalmat, mert megállapodást kötött a kommunista hatalom képviselőivel. Ennek nyomán összefonódások jöttek létre, amelyek ma is kitapinthatók. "Ennek a következménye a hárommillió munkanélküli és az a tény, hogy a lakosság nagy része a szegénység határán tengődik" - fogalmazott az interjúban Giertych.

Van, aki szerint Kuron hős

Az 1989-es kerekasztal-tárgyalások résztvevői felháborodással reagáltak erre. Az LPR-nek és társaiknak "nem fog sikerülni, hogy meghamisítsák a történelmet" - jelentette ki Jan Litynski. Tizenöt egykori ellenzékivel - köztük Leszek Kolakowski filozófussal és Stanislaw Baranczak költővel - együtt Litynski nyílt levelet tett közzé a Gazeta Wyborcza pénteki számában. A levél aláírói kijelentik, Kuron egyike volt a szabad Lengyelországért vívott küzdelem legfontosabb hőseinek.

A legnagyobb kormánypárt, a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) részéről egyelőre kevesen foglaltak állást a vitával kapcsolatban. Kuront hazaárulókhoz hasonlítani "megengedhetetlen és felháborító" - jelentette ki írásos nyilatkozatában Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter. Marian Pilka PiS-képviselő a Rzeczpospolita hasábjain "túlzásnak" nevezte Giertych szavait. Pilka szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az ellenzék soraiban található baloldaliak, például Kuron, a rendszerváltás után "monopolhelyzetbe hozták magukat a politikai színtéren".