Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Szlovákia megdöntötte Magyarország forrólevegő-rekordját

2008.11.25. 19:21
Szlovákia a Kiotói Egyezmény keretein belül tízmillió tonna szén-dioxid-kvótát értékesített egy svájci cégnek (egy tonna egy egységnek felel meg), amivel megdöntötte Magyarország rekordját. Magyarország szeptemberben 2 millió egységet adott el Belgiumnak, novemberben pedig 6 milliót Spanyolországnak. Szlovákia elárulta az árat is, 6,05 eurót kaptak egy tonnáért.

Szlovákia tízmillió tonna szén-dioxid-kvótát (forró levegő) értékesített egy svájci székhelyű, magánkézben lévő cégnek, az Interblue Group LLC-nek, az egységek ára 6,05 euró volt (majdnem 1600 forint), írja a Point Carbon. Az eladás a Kiotói Jegyzőkönyvnek megfelelően történt, ami a 2008 és 2012 közötti teljesítési időszakban megengedi a kvótakereskedelmet.

A kedden bejelentett üzlet az eddigi legnagyobb a Kiotói Egyezmény keretein belül. Idén eddig csak Magyarország adott el kvótákat, először Belgiumnak 2 millió tonnát, majd Spanyolországnak 6 millió tonnát, az árakat azonban a magyar kormány nem közölte. Magyarország még további kvóták értékesítéséről tárgyal, így az országnak az az érdeke, hogy a kvóták árát egyelőre ne közöljük a nyilvánossággal, válaszolta korábban kérdésünkre a környezetvédelmi minisztérium. Terveik szerint az év vége körül, amint a tárgyalások lezárultak, minden részletet nyilvánosságra hoznak.

A Point Carbon értesülései szerint Magyarország szeptemberben 14-15 euróért (4000 forint körüli összeg) kínált egy egységnyi kvótát.

A Point Carbon beszámolt arról is, hogy 2002-ben Szlovákia már értékesített kvótákat, akkor Japánnak adtak el nagyon kis mennyiséget, 200 ezer tonnát, amit határidős ügyletként lehetett kivitelezni a teljesítési időszak előtt.

A Szlovákia és a svájci cég között megkötött szerződés annyiban tér el a magyar szerződésektől, hogy nem tartalmazza azokat a kikötéseket, melyek szerint az kvótaeladásból befolyt pénzt mérhető zöld beruházásokra kell fordítani. A szlovák kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta: „A szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó állami jövedelem egy állami környezetvédelmi alapba kerül, hogy biztosan zöld célra használják fel”.

Szlovákia Magyarországhoz, illetve a régió több országához hasonlóan forrólevegő-tartalékkal rendelkezik, mivel a Kiotói Egyezményben előírtnál kevesebb szén-dioxidot bocsátott ki. A Point Carbon szerint Szlovákia 2012-ig 50 millió kvótánál többet is piacra tud majd dobni.