Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Őrizetbe vettek egy Nobel-díjast

2004.05.15. 16:48
A 70 éves Wole Soyinkát több tucat más tüntetővel együtt előállították Lagosban. A Nobel-díjas nigériai író szombaton kormányellenes tüntetésen követelte az elnök lemondását.
Őrizetbe vették Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai írót szombaton egy lagosi kormányellenes tüntetésen. A 70 éves íróval együtt több tucat más tüntetőt is előállítottak. Az emberi jogi és más civil szervezetek által szervezett tiltakozó megmozdulás résztvevői Olusegun Obasanjo államelnök lemondását követelték.

A rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta szét a körülbelül félezres tüntetést. A rendőrség illetékese megerősítette Soyinka őrizetbe vételét, de közölte, hogy egy órával előállítása után vádemelés nélkül szabadon engedték az írót.

Soyinka, aki 1986-ban kapott irodalmi Nobel-díjat, azzal vádolja Obasanjót, hogy anarchiába vezette Nigériát. A hatóságok a hónap elején a nyilvános gyülekezések tilalmát rendelték el az országban.

Ezzel reagáltak azokra a hírekre, hogy a katonaságon belül összesküvés folyik az 1999-ben demokratikusan megválasztott Obasanjo ellen, aki korábban maga is a katonai uralom emberei közé tartozott.

Az 1980-as években, Ibrahim Babangida tábornok kormányzata idején Woke Soyinka egy ideig a nigériai közlekedésbiztonsági hatóság főnöke volt. A Nobel-bizottság a díj odaítélésekor minden idők egyik legköltőibb angol nyelvű dramaturgjaként méltatta.

Több mint húsz színdarabot írt, és számos regénye, valamint verseskötete jelent meg. Politikai megnyilvánulásaiért Nigériában többször hónapokra bebörtönözték.