Újabb szupertitkos laptop tűnt el

2000.04.18. 14:27
Elloptak egy, a ,,szigorúan titkos"-nál is titkosabb, ,,code word" laptopot az amerikai külügyminisztériumból. A rendkívül fontos hírszerzési információkat és terveket tartalmazó számitógép eltűnése nem az első ilyen eset az intézményben. A biztonsági szolgálat szerint a dolgozók hanyagsága miatt fordulhatott elő a rendkivül kínos affér.
Szigorúbban titkos
Ezúttal (a brit esetek után) az amerikai külügyminisztérium hírszerzési hivatalából tünt el egy a ,,szigorúan titkos" minősítésnél is szigorúbban titkos ,,code word"(kódolt információkat tartalmzó) laptop számitógép. Az ügyben az FBI nyomoz. A hordozható gépet egy biztonsági őrizet alatt álló tárgyalóteremből vitték el - egyesek szerint az éppen ott dolgozó épitőmunkások. A kellemetlen eset átfogó belső nyomozást inditott el a hivatalban.

Az Internatioal Herald-nak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai külügyi hivatalnok szerint az eset igen kínos, hiszen az utóbbi években nem először fordul elő, hogy a Madeleine Albright asszony vezette minisztériumból titkos anyagok tűnnek el.

1998-ban történt például, hogy egy ember besétált az épületbe, benyitott az egyik vezető beosztású hivatalnok szobájába (hat ajtó távolságban a külügyminiszter irodájától), majd az ott dolgozó titkárnők szeme láttára kiszolgálta magát a titkos iratokat tartalmazó szekrényből és távozott. A halvérű tolvajt azóta is hiába keresik.

A biztonsági vezetés szerint mindezek ellenére jó védelmi rendszere van az amerikai külügyminisztériumnak. Azok a dolgozók hibáztathatók a történtekért, akik nem tartják be az előirt biztonsági szabályokat.

Háttér

Mint ahogy arról korábban tudósítottunk, az utóbbi időben a britek is jeleskednek laptop-elhagyásban. Márciusban egy MI6 (katonai hírszerzés) ügynök kissé pityókás állapotban taxiba ült, de hazaérve fontos dokumentumokat is tartalmazó számitógépét a kocsiban felejtette. Egy másik esetben jó szándéka sodorta bajba az MI5 (belső elháritási hivatal) egyik munkatársát. Egy londoni metróállomáson, amig épp az egyik utasnak segített, a padon hagyott laptopot valaki ellopta. Ezeket az ügyeket az Angol hírszerzés csak felderitésük után hozta nyilvánosságra.  • Hírek
  • Hírek