Brókercéget hirdet a Barings bank csődjét okozó bróker

2000.03.28. 18:03
A Matteus.com online svéd brókercég reklámkampányának Nick Leeson, a Barings bank összeomlását okozó angol bróker a frontembere. Leeson négy évet ült Szingapúrban, miután 1,4 milliárd fontos veszteséget okozott cégének, melyet később jelképes 1 fontért vásárolt meg a holland ING Group.
Leeson négy évet ült Szingapúrban
Reklámarc
Nicholas W. Leeson 1995-ben okozta Anglia legrégebbi kereskedelmi bankja, a Barings PLC végromlását. Az akkor 28 éves bróker megpörgette a szingapúri tőzsdén a cég vagyonát, arra spekulálva, hogy stabil marad a japán részvénypiac. A kobei földrengés azonban megdöntötte a japán tőzsdét, és ezzel Leeson számításait is keresztülhúzta. Miután a Barings csődöt jelentett, Leeson Londonba menekült, de csak Frankfurtig jutott. Nyolc hónapot töltött egy német börtönben, majd kiadták Szingapúrnak, ahol négy év börtönre ítélték.

A TBWA reklámügynökség a híres-hírhedt brókert választotta ügyfele, a most induló Matteus.com online brókercég hirdetési kampánya arcaként. Johan Almquist, az ügynökség vezetője szerint a kampánnyal fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a tőzsdézés kockázatos szórakozás, ennek illusztrálására pedig Leeson volt a legalkalmasabb figura. A hirdetések az online spekuláció biztonságos alternatívájaként a Matteus.com szolgáltatásait ajánlják.

Az angol nyelvű, svéd feliratos reklámfilmen Leeson kommentálja a Barings bukását és az ő letartóztatását ábrázoló korábbi híradó-felvételeket. "Ez én vagyok, négy évvel és kétezer adag börtönkoszttal ezelőtt. A Barings csődbe ment. Én elvesztettem az életem. Nagyon kockázatos üzlet ez. Gyorsan sok pénzt lehet keresni, de mindannyian hibázunk. Egyik napról a másikra mindent elveszíteni könnyebb, mint gondolná." - mondja komor hangon a bróker.

A 32 éves férfi 100 millió fonttal tartozik a Barings felszámolóinak, így Leeson a reklámkampányból befolyó összeg felét kapta csak meg, a másik felét a felszámolóknak utalták át.  • Hírek
  • Személyi kölcsön