Emília
18 °C
26 °C

Kwasniewski biztos befutó

2000.09.20. 15:30
A közeledő, októberi lengyel elnökválasztás győztesének a sajtó Aleksander Kwasniewskit jósolja. Lengyel sajtóelemzések szerint sikerének titka fiatalossága, rugalmassága, valamint ellenzékének gyenge kampánya.
Kwasniewski biztos befutó
Közeledik október nyolcadika, a lengyel elnökválasztás időpontja. Az eseményig kevesebb, mint három hét van hátra, és az eredmény már előrelátható: a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lengyelek 67 százaléka szavaz majd Aleksander Kwasniewski jelenlegi elnökre. A Wprost hetilap szerint ez az eredmény teljesen szokatlan a nyugati demokráciák világában. A Polityka hetilap a várható befutót egy "magányos vezetőnek" jellemezte, aki már jócskán lehagyta a fáradt mezőny többi résztvevőjét. De vajon mi az elnök hihetetlen népszerűségének titka?

Kwasniewski régi politikai bútordarab, már 1980-ban ifjúsági és sportminiszterként nyomult. Szerencséjére a kommunista hatalomban nem jutott el a csúcsig, így tapasztalatait felhasználva különösebb nehézség nélkül tudott adaptálódni az új rendszerbe. Sőt, a nyolcvanas évek és a kilencvenes évek "hullámlovasaként" mindig tudta, hogy mi kell a népnek: a Lengyel Népköztársaság politikusaként kiválóan alkalmazta a nosztalgiapolitikát, miközben a szabadpiac, a gazdasági modernizáció, és az Európai Unióhoz való csatlakozás fontossága mellett kardoskodott, amivel a fiatalok és az új középosztály nagy részének tetszését nyerte meg. Kwasniewski sikere tehát rugalmasságának, fiatal korának (46 éves) és igen aktív feleségének, a szociális és humanitárius szférában szorgoskodó Jolantanak köszönhető. Mindezen ütőkártyák mellett az elnök politikai programja (ami a Wprost szerint homályos) nem sokat nyom a latban.

Végül Kwasniewskinek a jelenlegi lengyel politikai élet figurái is kedveznek, éppen azok az arcok, akik a vetélytársai, vagy éppen a jobboldali kormány tagjai, véli a Wprost. Az éppen hatalmon lévő Solidarnosc (Szolidaritás) párt elnökének, Marian Krzaklewskinek erősen antikommunista választási propagandáját ugyanis a legjelentősebb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza (és vele a közvélemény nagy része) túlságosan agresszívnek ítélte meg. Az 1997 óta bukássorozatoktól (koalíció felbomlása, az elnöki vétó a tulajdon birtoklásáról hozott irreális törvénytervezetre) szenvedő lengyel kormány ügyetlensége is akaratlanul hozzájárul Kwasniewski sikeréhez - fejtegeti a lengyel napilap.