Konrád
8 °C
26 °C

Rátámadtak Le Penre a brit tüntetők

2004.04.26. 17:11
Őrizetbe vétellel fenyegették és kis híján megverték Jean-Marie Le Pent Nagy-Britanniában. A szélsőséges politikus a fasiszta Brit Nemzeti Párt kampányát ment támogatni. A szélsőséges politikust a Munkáspárt alsóházi vezére kitiltotta volna az országból, a belügyminiszter letartóztatással fenyegette.
Kis híján kirángatták kocsijából Jean-Marie Le Pent brit tüntetők. A szélsőjobboldali francia politikus a Brit Nemzeti Párt európai parlamenti kampányát ment támogatni Nagy-Britanniába.

Szeméttel dobálták meg

Le Pen egy manchesteri szállodában tartott sajtótájékoztatót a nyíltan idegengyűlölő, EU- és bevándolrásellenes brit párt elnökével. A távozó francia politikus autóját több száz tüntető próbálta megrohanni. A gépkocsi csak rendőrök gyűrűjében tudta elhagyni a helyszínt.

A tiltakozók tojásokkal és szeméttel dobálták meg a sajtótájékoztatón a nacionalista előretörés reményéről beszélő szélsőjobboldali vezért. A Le Pent "náci szemét, takarodj!" felkiáltásokkal váró tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak.

Őrizetbe vétellel fenyegették

David Blunkett brit belügyminiszter két nap alatt kétszer is - szombaton a BBC rádiónak, vasárnap a BBC tévének nyilatkozva - őrizetbe vétellel fenyegette meg Le Pent arra az esetre, ha a francia Nemzeti Front első ember nagy-britanniai látogatását gyűlöletkeltésre vagy a közrend megzavarására használja ki.

Blunkett a Le Pen által most megtámogatott brit szélsőjobboldali csoportot mindkét nyilatkozatában fasiszta pártnak minősítette. "Szeretném, ha Le Pen nem jött volna Nagy-Britanniába, és azt is, ha a BNP nem létezne" - mondta tévényilatkozatában.

Kipenderítené a rasszistát

Nagy-Britanniában komolyan felmerült Le Pen kitiltása is. Le Pen olyan "neonáci, akit ki kellene penderíteni Nagy-Britanniából rasszista, antiszemita nézeteivel együtt" - jelentette ki a kormánytisztséget is betöltő munkáspárti frakcióvezető, Peter Haine. Mint mondta, a szélsőséges "éppen annak a szólásszabadságnak a jegyében adhat hangot nézeteinek, amely nem létezhetne az általa elképzelt 'fasiszta, rasszista államban'".

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft