Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Indul a leszámolás Bagdadban

2007.02.05. 12:26
Kinevezték hétfőn azt a tábornokot, aki a Bagdadban beharangozott nagyszabású biztonsági hadműveletet fogja levezényelni iraki részről. A katonák átfésülik az egész fővárost, hogy felderítsék a lázadók rejtekhelyeit.

Az iraki Abud Gambar tábornok vezeti azt a hadműveletet, amely a nyugalom megteremtését célozza Bagdadban. A tábornokot amerikai nyomásra nevezték ki, mivel az Egyesült Államok elutasította az iraki kormányfő első jelöltjét.


Újabb katonai kísérlet a nyugalom helyreállítására

A parancsnoknak két helyettese lesz a Bagdadot átszelő Tigris-folyó két oldalán. A várost kilenc részre osztják fel, s mindegyik részben legalább 600 amerikai katona fogja támogatni a fő csapást mérő iraki alakulatokat. Az iraki és amerikai katonák tüzetesen átvizsgálják a fővárost, hogy felderítsék a lázadók rejtekhelyeit és fegyverraktárait.

Ez lesz a harmadik katonai kísérlet a nyugalom megteremtésére Bagdadban azóta, hogy Núri al-Máliki miniszterelnök vette át a kormány irányítását kilenc hónappal ezelőtt.

Az iraki fővárostól északkeletre fekvő Díjála tartományban megölték vasárnap a legnagyobb radikális síita szervezet, a Mahdi Hadserege egyik vezetőjét. Őt az amerikaiak "a gazemberek vezetőjének" nevezték, s emberrablásokért, gyilkosságokért és más bűncselekményekért tartottak felelősnek.

Ali Házim al-Hamadáni megölését a síita szervezet gyilkosságnak minősítette. E szervezet bászrai vezetőjét ugyancsak agyonlőtték vasárnap az utcán.

A déli Bászrában hétfőn elesett egy brit katona, akit a közelében felrobbant pokolgép ölt meg. Állítólag civilek is életüket vesztették a merényletben, de róluk közelebbit még nem tudni. Más leszámolásokban és merényletekben négy ember halt meg a városban hétfőn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!