Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megúszta az izraeli támadást a Hezbollah vezére

2006.07.14. 16:09
Az izraeli hadsereg újra a bejrúti repülőteret és egy, a szíriai határ közvetlen közelében fekvő palesztin szervezet központját bombázta, valamint több üzemanyagraktárat megsemmisített. A Hezbollah vezetője megúszta a támadást, sőt, totális háborúval fenyegette meg a zsidó államot. A Hezbollah továbbra is izraeli civil célpontokra lő rakétákat, két halottja van e támadásoknak Meron városában, de eltaláltak egy izraeli hadihajót is, amely még szombat hajnalban is lángolt, pedig akkor már izraeli felségvizekre vontatták. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek estére egy semmitmondó dokumentumot fogadott el.

Izraeli harci gép támadta péntek délután - a nap folyamán már másodszor - a Hezbollah libanoni síita szervezet bejrúti központját - jelentette a libanoni lázadószervezet televíziója, az al-Manar. Szemtanúk közlése szerint két rakéta csapódott be a környéken.

A BBC szerint az izraeli hadsereg a Hezbollah vezérének, Haszán Naszrallahnak az irodáit támadták, miután Ehud Olmert izraeli kormányfő új célpontokat hagyott jóvá. A Hezbollah szerint Naszrallah nem sebesült meg, de az épületben, amelyet az izraeliek lőttek, komoly károk keletkeztek.

Naszrallah - miután túlélte a támadást -, Izrael elleni totális a háborúval fenyegetett péntek este. Kilátásba helyezte, hogy a zsidó állam belső területeit is támadják majd.

Izrael három feltétele

Pénteki hír az is, hogy három feltételt szabott egy libanoni tűzszünethez pénteken Ehud Olmert izraeli kormányfő: a két elrabolt izraeli katona szabadon engedését, az Izrael elleni rakétatámadások leállítását és a Hezbollah szervezet lefegyverzéséről szóló ENSZ-határozat teljesítését.


Hezbollah-rakéták, civil áldozatok

Közben Oroszország közleményben ítélte el az USA-t, amiért az megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), hogy kötelezzék Izraelt a Gázai-övezetben folyó hadműveletek leállítására. Ugyanakkor a moszkvai külügyminisztérium hozzátette: 'Oroszország jóvoltából sikerült kiegyensúlyozottá tenni a határozatot, felszólítva a palesztin felet is a fogva tartott izraeli katona elengedésére és az izraeli terület lövésének beszüntetésére'.

Végül - magyar idő szerint - péntek este a tűzszünet követelése nélkül fejezte be vitáját a Libanon elleni izraeli támadásról a BT. Jean-Marc de la Sabliere, a testület soros francia elnöke rövid nyilatkozatot olvasott fel, amelyben üdvözölte, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár különmegbízottakat küldött a Közel-Keletre.

A BT felszólított egyben minden országot és felet, hogy működjön együtt a különmegbízottakkal. (Bejrút sokkal határozottabb választ várt a világszervezettől - jegyzi meg az MTI.) Az elfogadott hatsoros dokumentum hangsúlyozza, hogy a BT várja az ENSZ közvetítő küldöttségének jelentését, amit a lehető leghamarabb szeretne megkapni.

Célpontok: libanoni reptér, Szíriába vezető autópálya

Az izraeli légierő előzőleg, a pénteki nap folyamán a bejrúti nemzetközi repülőteret, és a Szíriába vezető autópályát és üzemanyagraktárakat bombázott, és egy palesztin katonai támaszpontot támadott a Bekaa-völgyben pénteken. A két napja tartó légitámadásoknak már 73 halálos áldozatuk és 163 sebesültjük van Libanonban.

Az izraeli légierő kilőtt két rakétát közép-európai idő szerint délelőtt tíz órakor a bejrúti nemzetközi repülőtér egyik kifutópályájára, közölték szemtanúk és libanoni biztonsági források. Az Lbc libanoni televízió szerint ezután már az izraeli haditengerészet is lőtte a repülőteret, csatahajók a nyugati kifutópályát vették célba lövegeikkel, a keleti kifutópályát pedig csatahelikopterek támadták rakétákkal.


Pénteken megint bombázták a repteret

Izrael légi csapást mért pénteken az Ahmed Dzsibril vezette Népi Front Palesztina Felszabadításáért - Főparancsnokság Szíria-barát palesztin szervezet egyik katonai támaszpontjára is a kelet-libanoni Bekaa-völgyben, jelentette a libanoni rendőrség. A támaszpont Kuszajja városban található, alig két kilométerre a szíriai határtól. A radikális szervezetnek két támaszpontja van Libanonban, a másik Bejrúttól 15 kilométerrel délre. A Libanon elleni izraeli támadás szerdai kezdete óta ez volt az első eset, hogy Izrael Szíria-barát palesztin szervezet létesítményét támadta.

Záporozó Hezbollah-rakéták, izraeli civil áldozatok

A Hezbollah folytatta rakétatámadásait izraeli civil célpontok ellen, újabb tíz katyusa rakétát lőtt ki Szafed észak-izraeli városra, de ezek csak anyagi kárt okoztak, áldozatot nem követeltek.

Ugyanakkor életét vesztette egy izraeli asszony és egy négyéves gyermek pénteken Észak-Izraelben a libanoni síita Hezbollah fegyveresek rakétatámadásában - jelentette be az izraeli mentőszolgálat. A rakéta Meron városát érte - közölte Zaki Heller, a mentőszolgálat szóvivője. A támadásban négyen megsebesültek.

Katyusákkal lőtték Naharia városát is, ahol ketten könnyebben megsérültek. A támadások után hevesebbé vált a tűzpárbaj a gerillák és az észak-izraeli egységek között.

Izraeli hadihajót is találat ért

Négy izraeli katona eltűnt, amikor találat ért péntek este a libanoni partok közelében egy izraeli hadihajót - jelentette az al-Dzsazíra műholdas arab hírtelevízió. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy libanoni területről végrehajtott támadás következtében megrongálódott és kigyulladt egy hadihajója, de veszteségekről nem számolt be. A Hezbollah síita radikális szervezet vállalta magára a hadihajó elleni támadás végrehajtását az al-Dzsazíra szerint.

A hadsereg szóvivője röviddel éjfél előtt közölte, hogy a hajó továbbra is ég. Szombatra virradóra a hajót az izraeli felségvizekre vontatták. A Háárec izraeli napilap internetes kiadása szerint a libanoni partoktól 16 kilométerre, Bejrút magasságában tartózkodó izraeli hadihajóra robbanóanyaggal megrakott, pilóta nélküli repülőgép csapódott be. A hadsereg rádiójának közlése szerint a becsapódás következtében nagy tűz ütött ki. A rádió értesülései szerint a fedélzeten nyolcvan fős legénység tartózkodott.

A Hezbollah eddig 160 rakétát lőtt ki Izraelre, két izraeli polgári lakos életét vesztette a támadásokban, 61 pedig megsérült. Az összecsapások 8 izraeli katona halálát követelték, ez az elmúlt négy év legmagasabb halálozási aránya az izraeli hadseregben. Csütörtök éjjel rakéták csapódtak be Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa központjába is.

Salit tizedes elrablása, a konfliktus kiterjedése

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamász 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamász fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe.

július 12. szerda Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít.

július 13. csütörtök Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

Tűzpárbaj tört ki izraeli katonák és Hezbollah-fegyveresek között a határ menti Zarít mezőgazdasági telep közelében is. Az izraeli televízió 10-es csatornája szerint az izraeli katonák tüzet nyitottak a fegyveresekre, amikor azok közeledtek az izraeli határ felé. Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy az összecsapásnak áldozatai lennének.

"Ha megváltoznak a játékszabályok"

Izrael kijelentette, nem hagyja a Hezbollah milicistáinak, hogy elfoglalják állásaikat a határ mentén. „Az izraeli hadsereg nem fogja hagyni, hogy a Hezbollah visszatérjen a határhoz, a libanoni kormány az egyetlen, aki csapatokat telepíthet a határ mentére” – mondta Amir Perec izraeli védelmi miniszter a külügyi és védelmi bizottság rendkívüli ülésén. Perec nem volt hajlandó közölni, meddig tervezik a hadműveleteket. „Akkor fejezzük be a hadműveleteket, ha a játékszabályok teljesen megváltoznak.”

Izrael szerdán indított offenzívát Libanonban, miután a kormányban is szerepet vállaló, és Irán támogatását élvező Hezbollah síita szélsőséges párt terroristái reggel rakétákkal lőtték Észak-Izraelt, majd a Golán-fennsík, illetve a vitatott hovatartozású Síba-farmok térségében az országba behatoltak, és három izraeli katonát megöltek, két katonát, Ehud Goldwassert és Eldad Regevet pedig elrabolták.

A libanoni miniszterelnök nemzetközi segítséget kér, hogy a csütörtöki kérésének megfelelően tűzszünetet biztosítsanak. A libanoni kormány nem tudja kontrollálni a Hezbollah akcióit annak ellenére, hogy a szervezet politikai pártként részt vállal a parlamenti munkában. A Hezbollahnak így teljesen szabad a keze az ország déli részén. A kormány attól tart, hogy vallási konfliktus alakul ki, ha lefegyverzésre kényszeríti a szervezet milicistáit, ezért évek óta nem teszi meg ezt a lépést.

Az izraeli offenzíva felkavarta a libanoni belpolitikát, Szíria ellenes politikusok azzal vádolják a Hezbollahot, hogy belerángatták az országot a jelenlegi konfliktusba, amiért Libanon drágán megfizet. „A Hezbollah veszélyes játékot űz, ami túlnyúlik Libanon határain” – fogalmazott Valid Jumblatt drúz vezető egy pénteken megjelent nyilatkozatában.

Teljes készültség a Gázai övezetben

Csütörtök este az izraeli hadsereg megkezdte a kivonulást a Gázai övezet középső részéről, ahol kedd óta állomásozott, hogy ne lehessen a Gázai övezet északi részéről a délire utazni. Ezzel próbálták erősíteni a Hamászra nehezedő nyomást, hogy engedjék szabadon Gilad Salitot. Az összecsapásokban 15 palesztin fegyveres vesztette életét.

Az izraeli légierő csütörtök kora reggel a palesztin külügyminisztérium épületét bombázta. A támadásban 10 palesztin megsérült, és jelentős anyagi kár keletkezett. Mahmud Zahar palesztin külügyminiszter ellátogatott a helyszínre, ahol elmondta, a Hamász nyitott közvetítőkön keresztül a fogolycseréről tárgyalni, Izrael azonban visszautasítja próbálkozását.

Az izraeli hadsereg csapatai továbbra is teljes készültségben maradnak a Gázai övezetben, a következő napokban újabb hadműveletekre lehet számítani a térségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!