Valér
-2 °C
0 °C

Tűzszünet helyett támadás

2006.07.14. 11:01
Az izraeli légierő péntek hajnalban Bejrút síiták lakta déli negyedét támadta, ahol a Hezbollah főhadiszállása található - közölték szemtanúk és biztonsági források. A zsidó állam egy gyilkos Hezbollah-támadás miatt áll bosszút, a konfliktus lassan háborúvá fajul. Irán óva intette Izraelt egy esetleges Szíria elleni agressziótól, súlyos megtorlást helyezve kilátásba erre az esetre.

Az izraeli vadászbombázók több rakétát lőttek ki Haret Hreik negyedre, ahol a radikális síita mozgalom vezetőjének, Haszan Naszrallah sejknek a lakása és az irodája áll. Támadások célpontja volt a repülőtérhez vezető út is a főváros déli részében. A repülőtér már csütörtökön bezárt, miután az izraeli légierő rakétákkal lőtte a kifutópályákat.

A légierő pénteken ismét támadta a repteret. A repülők rakétákat lőttek ki a damaszkuszi útra is.


Pénteken megint bombázták a repteret

Égnek az olajtartályok

A libanoni hadsereg légvédelmi egységei viszonozták a tüzet. A támadások során megrongálódott egy híd is Bir el-Abedben.

A támadás hírét az izraeli hadsereg is megerősítette. A Hezbollah televíziója szerint a légitámadás során ketten meghaltak és tizenheten megsebesültek. A két halálos áldozat kocsijával az amúgy bezárt reptérre tartott, amikor egy szétbombázott híd darabjai szétlapították autójukat.

Találat érte a tengerparton, Bejrúttól 25 kilométerre délre fekvő Dzsije település erőművének olajtartályait is, amelyek kigyulladtak - közölte egy rendőrtiszt, aki szerint feltehetően az izraeli haditengerészet lőtte az erőművet.


Tekintse meg képeinket!

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a Hezbollah irodáit nem érte találat. Izraeli gépek előzőleg a Bejrút és Damaszkusz közötti stratégiai fontosságú utat és a síita radikális szervezetnek a szíriai határ közelében lévő Hermelben lévő állásait lőtték Sajtóértesülések szerint a Bejrút-Damaszkusz út elleni légitámadásnak öt civil áldozata volt: gépkocsivezetők, akik a támadás idején a Dahr-el-Bejdar szoroson hajtottak át.

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön engedélyezte a bejrúti nagykövetségen dolgozók családtagjainak és a nagykövetség egyes munkatársainak, hogy elhagyják Libanont, és felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy a Hezbollah és az Izrael közötti harcok miatt ne utazzanak az országba - közölte a washingtoni külügyminisztérium.

A válság súlyosbodása miatt az ENSZ küldöttséget meneszt a térségbe, és oda várják Javier Solanát, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjét is. David Welch amerikai külügyi államtitkár-helyettes és Elliott Abrams fehér házi illetékes csütörtökön Izraelben Ehud Olmert kormányfővel és Cipi Livni külügyminiszterrel tárgyalt, és ellátogatott Egyiptomba és Jordániába is - közölte Sean McCormack külügyi szóvivő.


Libanoni légvédelem

Számos ország, közöttük az Egyesült Államok visszafogottságra szólította fel a feleket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart a libanoni kormány kérésére, amely azonnali tűzszünetet kért. Ehud Olmert izraeli kormányfő viszont a biztonsági kabinet csütörtök éjjeli ülésén parancsot adott a hadművelet fokozására, amely során eddig több mint ötven polgári személy vesztette életét Libanonban.

Irán jobbkeze

Izrael Iránt vádolja a Hezbollah támogatásával. A "Hezbollah Irán jobbkeze" - jelentette ki Cipi Livni izraeli külügyminiszter. A tárca egyik szóvivője viszont azt közölte, hogy "a Hezbollah Szíria egyértelmű támogatása nélkül nem tudna működni". Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök óva intette Izraelt egy esetleges Szíria elleni agressziótól, súlyos megtorlást helyezve kilátásba erre az esetre. Imad Musztafa, Szíria washingtoni nagykövete a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kérte, hogy az Egyesült Államok teljesítse "nagyhatalmi kötelességét", és gyakoroljon nyomást Izraelre, amely szerinte a konfliktus kiszélesedéséért felelős.


Forrás: about.com

Szintén a CNN-nek nyilatkozva Daniel Ayalon, Izrael washingtoni nagykövete azt hangsúlyozta, hogy országa a 2000-ben Dél-Libanonból történt kivonulás óta elegendő visszafogottságot tanúsított, és a mostani hadművelet a megfelelő módszer a Hezbollahhal szembeni fellépésre. Szaúd-Arábia, a libanoni kormány szövetségese elítélte a Hezbollah "meggondolatlan kalandorakcióit". Stephen Harper kanadai kormányfő csütörtökön határozottan védelmébe vette Izraelt. "Izraelnek joga van magát megvédeni" - szögezte le Harper a repülőn Szentpétervár felé, és felszólította a Hezbollahot és a Hamász radikális palesztin szervezetet, engedjék szabadon a túszul ejtett izraeli katonákat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!