Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Amerikai partraszállás Libériában

2003.08.14. 08:55
Mintegy 200 amerikai tengerészgyalogos a tervek szerint csütörtökön partra száll Libériában. Mindezt a washingtoni védelmi minisztérium magas rangú képviselője jelentette be helyi idő szerint szerda este, alig néhány órával azután, hogy George Bush elnök még azt hangoztatta, hogy - legalábbis egyelőre - nincs szó a nyugat-afrikai ország partjainak közvetlen közelében, három hadihajó fedélzetén tartózkodó 2300 tengerészgyalogos bevetéséről.
Norton Schwartz tábornok, a Pentagon operációs igazgatója kijelentette, hogy mintegy 200 tengerészgyalogos mégis partra száll, hogy a humanitárius feladatok ellátásában segítse a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) békefenntartó erőit.

Közülük 150 a monroviai kikötőben fog segédkezni, míg a továbbiak elsősorban műszaki, a kikötő állapotát felmérő feladatokat látnak majd el, s nem kizárt, hogy még a nap folyamán visszatérnek hajójukra - jelentette ki a tábornok.

George Bush elnök a texasi Crawfordban tartott szerda délutáni sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a tengerészgyalogosok egyelőre nem szállnak partra. A békefenntartás az elnök szerint az ECOWAS feladata, az Egyesült Államok - mint utalt rá - csakis a humanitárius feladatok ellátásában segít. Azt azonban hozzátette az elnök, hogy a védelmi minisztériummal állandó kapcsolatban áll.

Washingtonban is megdöbbenést okozott a libériai helyzet drámai alakulása, különös tekintettel a Monroviában szerdán egész nap tartó fosztogatásokra. Minden valószínűség szerint ez indokolta a 200 tengerészgyalogos partraszállásával kapcsolatos döntést. Schwartz tábornok ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a bevetésre kerülő osztagot a tengerészgyalogosok úgynevezett gyorsreagálású erői alkotják.

Washingtonban megerősítették azt is, hogy a lemondott és az országot elhagyó Chales Taylor volt elnök helyébe lépő Moses Blah újdonsült államfő kérésére amerikai vadászgépek járőröznek majd a főváros, illetve elsősorban a kikötő felett.

Mintegy 100 tengerészgyalogos már napok óta a libériai fővárosban tartózkodik, ők az amerikai nagykövetség védelmét látják el.