Paszkál
10 °C
15 °C

Líbia csak tiszta vizet csinálna az atomból

2006.03.17. 10:03
Bíróság elé állították az első gyanúsítottat, aki a vád szerint egy hálózat tagjaként részt vett Líbia katonai célú nukleáris fejlesztéseiben. Eközben Franciaország a nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló egyezményt írt alá Líbiával.

Egy német mérnököt bíróság elé állítottak azzal a váddal, hogy 2003-ban segítette Líbia azóta leállított nukleáris programját, jelentette a BBC. A 63 éves Gotthard Lerch a vád szerint azzal szegte meg a törvényeket, hogy gázcentrifuga gyártásához szükséges technológiát fejlesztett Líbia számára. Munkájáért állítólag 34 millió dollár (több mint 7 milliárd forint) volt a fizetség.

Lerch az első az Abdul Kadír Hán köré szerveződött hálózatból, aki bíróság előtt felel tetteiért. Az ügyészség szerint Lerch csak a pakisztáni atomprogram szülőatyja segítségével kifejleszthette ki a Líbia számára szükséges eszközöket. Gázcentrifugával egyébként uránt lehet dúsítani, alkalmas atomfegyver előállítására és civil célokra egyaránt.

Békés céllal

Líbia és Franciaország éppen szerdán írtak alá egyezményt a nukleáris energia békés célú felhasználásáról. Alain Bugat, a francia atomenergia bizottság igazgatója ez alkalomból Tripoliba látogatott. Líbiával először írtak alá megállapodást, mióta az ország több mint két évvel ezelőtt feladta katonai célú nukleáris ambícióit .

Az atomsorompó-egyezmény alapján Líbiának joga van az urándúsításhoz, azonban ezt csak nemzetközi megfigyelők bevonásával teheti. A nyugati kormányok csak azután kezdtek együttműködni az országgal, mikor tevékenységét elismerte és felhagyott a dúsítással.

Nukleáris mérföldkő

Líbia Nukleáris Kutatások és Fejlesztések Nemzeti Központjának vezetője szerint az egyezmény mérföldkő az ország életében és nemzetközi kapcsolataiban. Maatug Mohamed Maatug elmondta, hogy az atomenergiát a víz sótalanítására akarják használni, az országban ugyanis 15 éven belül komoly vízhiány várható.

A lépés új, bizalomra épülő időszakot nyithat Líbia és a nemzetközi közösség kapcsolatában. Moamer Kadafi líbiai vezető még 2003 decemberében, a Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal folytatott titkos diplomáciai egyeztetések után ismerte be, hogy országa titokban nukleáris fegyvert épített. Az észak-afrikai arab ország azóta átadta nukleáris eszközeit az Egyesült Államoknak.

Francia közeledés

Jacques Chirac francia elnök 2004 novemberében látogatott el Líbiába azok után, hogy az ország hajlandó volt kártérítést fizetni a francia légitársaság 1989-ben, Nigéria fölött lelőtt utasszállítója után. Bár a felelősséget egy utasszállító katasztrófája kapcsán sem vállalták, kártérítést fizettek az 1988-ban felrobbantott Lockerbie gép után is, írja a Middle-East Online.

Az egyezmény aláírásával egyidőben a nemzetközi közösség nyomást próbál gyakorolni Iránra, hogy hagyjon fel nukleáris tevékenységével, melynek célja kétségeket ébreszt. Az Egyesült Államok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán atombomba fejlesztésén dolgozik. Az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztették.