Benedek
-5 °C
5 °C

Izrael vasárnap dönt az ENSZ-határozatról

2006.08.12. 00:09
Péntek este Izrael erőteljes támadást indított Libanon ellen, nem sokkal később azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a libanoni helyzet megoldására szánt határozattervezetét.

Ehud Olmert izraeli kormányfő elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztendő határozattervezetet, és döntéséről tájékoztatta az Egyesült Államokat. Olmert javasolni fogja kormányának, hogy következő, vasárnapi ülésén fogadja el a dokumentumot - közölte Gideon Mérir vezető külügyminisztériumi tisztviselő.

Egy nevének elhallgatását kérő izraeli illetékes szerint a péntek este elindított izraeli offenzíva legalább a vasárnapi kormánydöntésig folytatódik. Izraeli harci gépek péntek éjszaka két transzformátorállomást bombáztak Dél-Libanonban, sötétségbe borítva Szúr (Türosz) kikötővárost. Az izraeli televízió kettes csatornájának jelentése szerint újabb izraeli erők nyomultak előre péntek éjjel a Dél-Libanonban lévő csapatok és harckocsik erősítésére, miután Ehud Omert kormányfő jóváhagyta a dél-libanoni offenzíva kiterjesztését.

Legalább öten meghaltak és tizenhatan megsebesültek péntek este, amikor izraeli légi csapás érte péntek este a dél-libanoni Mardzsajúnból menekülők konvoját, közölte a libanoni rendőrség.