Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Felmentették a nácizó londoni főpolgármestert

2006.10.19. 15:39
Szükségtelenül bántónak nevezte, de a szólásszabadság határain belülinek ítélte a londoni felsőbíróság Ken Livingstone kijelentéseit. A londoni főpolgármester koncentrációs tábor őréhez hasonlított egy újságírót.

London polgármestere ellen megszüntették a fegyelmi eljárást, amely azért indult ellene, mert lejáratta hivatalát egy zsidó újságírónak náci koncentrációs táborok őreihez történt hasonlításával. A londoni felsőbíróság - amely a brit jogrendben a fellebbezések hagyományos fóruma - csütörtökön megállapította: Ken Livingstone nem hozta rossz hírbe a hivatalát, mert az ominózus kijelentés elhangzásakor nem volt szolgálatban. Ugyanakkor őt is védi a szólásszabadságra vonatkozó törvény.

Szükségtelenül bántó

Az Andrew Collins bíró által kihirdetett végzés egyúttal leszögezi: a polgármester megjegyzése "szükségtelenül bántó" volt. "A szólásszabadság azt jelenti, hogy mindenki annyira lehet sértő, amennyire kívánja, feltételezve, hogy nem szegi meg az ország törvényeit" - hangsúlyozta a bíró, hozzátéve: döntése nem jelenti Livingstone viselkedésének a jóváhagyását.

A polgármester tavaly egy heves vitában az Evening Standard nevű brit napilap riporterét, Oliver Finegoldot náci háborús bűnöshöz hasonlította. Amikor az újságíró - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik, mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".

A felsőbíróság október elején már megsemmisítette a fegyelmi testület döntését, amely a szabadszájú polgármestert négy hétre felfüggesztette hivatalából. A londoni polgármester régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel.