Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Lemondott az alkoholista pártvezér

2006.01.08. 10:12
Pénteken vallotta be alkoholproblémáit Charles Kennedy, a brit liberális párt vezére, szombat este pedig már kénytelen volt lemondani tisztségéről. A párt első vonalbeli képviselői azzal fenyegetőztek: ha Kennedy marad, ők biztosan távoznak.

Hosszas belharcok után, szombat este lemondott posztjáról a harmadik legnagyobb brit parlamenti erő, a Liberális Demokrata Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje, Charles Kennedy, akinek politikai karrierjét a vasárnapi brit sajtó szerint egyöntetű megállapítása szerint alkoholizmusa futtatta zátonyra. Az egyik vasárnapi lap szerint Kennedy nemrégiben úgy berúgott, hogy képtelen volt elmenni egy tervezett hivatalos látogatásra.

Mégis távozott

#alt# Kennedyre, aki 1999 óta állt a liberális demokraták élén - elődje Sir Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség jelenlegi boszniai főmegbízottja volt - hetek óta erősödő nyomás nehezedett saját alsóházi frakciója részéről a távozás végett.

A skót politikus még szombaton is azt mondta, hogy semmi esetre sem távozik posztjáról.

Helyzete tarthatatlanságát egyértelművé tette ugyanakkor a liberális demokrata árnyékkormány legtöbb tagja által aláírt szombati ultimátum, amely szerint a párt első vonalbeli képviselői testületileg lemondanak, ha Kennedy nem teszi ezt meg hétfő reggelig.

Charles Kennedy ezután jelentette be szombat este, hogy "személyes, politikai és alkotmányos" kötelezettségének eleget téve, pártja érdekében lemond.

Úton

Döntése előtt két nappal nyilvánosan elismerte mindenki által tudott alkoholizmusát, jóllehet azt mondta, hogy már több hónapja nem nyúlt a pohárhoz.

Ezt azonban a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap azzal az értesüléssel cáfolta, hogy a liberális demokrata vezérnek november közepén részegsége miatt kellett lemondania egy belföldi hivatalos útját. A lapnak a párt név nélkül idézett vezető illetékesei azt mondták: Kennedy már úton volt Newcastle felé, de úgy berúgott, hogy vissza kellett fordulnia.

A látogatás lemondását annak idején "személyes családi okokkal" indokolták, de a News of the World forrásai szerint ez az incidens volt a meghatározó tényező a politikus eltávolítását célzó kampány megindításában. Kennedy távozásával ígéretesnek indult és ígéretesen is folytatódó pártkarrier ért véget. Az erőteljes skót akcentusáról ismert liberális vezért 1983-ban, 23 évesen választották minden idők legfiatalabb brit alsóházi képviselőjének, és 40 évesen már a párt miniszterelnök-jelöltje volt.

Sikeres párt lett

Vezetése alatt a liberális demokraták egyre jobb eredményeket értek el. A tavaly májusi parlamenti választásokon jelentősen növelték alsóházi frakciójuk létszámát - főleg az iraki háború miatt kiábrándult korábbi munkáspárti szavazók átszavazása miatt -, és Kennedy a párt tavaly őszi éves kongresszusán már nyíltan miniszterelnöki reményeknek adott hangot, mondván: a kormányzó Munkáspárt "előbb-utóbb úgyis megbukik", és akkor ő akarja megalakítani "a XXI. század első liberális brit kormányát".

A liberális demokraták körében már az egy évvel korábbi kongresszuson is, az akkori időközi választásokon elért sikerek hatására megfogalmazódott az a cél, hogy az LDP belátható időn belül átveszi a konzervatívoktól a "hivatalos ellenzék" címet, amely a második legnagyobb brit parlamenti erőt illeti meg.

Új jelölt

Most azonban vasárnapi londoni sajtókommentárok szerint a meginduló utódválasztási kampány rányomhatja bélyegét a párt szereplésére a májusi helyhatósági választásokon.

Kennedy legvalószínűbb utódjának londoni elemzők Sir Menzies Campbellt, a most lemondott vezér eddigi helyettesét, a párt külügyminiszter-jelöltjét tartják.