Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

London harci készültségben várja Busht

2003.11.17. 11:27
A II. világháború utáni időszak legátfogóbb biztonsági hadművelete kezdődött hétfőn, az amerikai elnök látogatása előtt egy nappal Londonban, ahol egyes stratégiai pontok ellenőrzését a hadsereg és a légierő vette át.
George Bush és felesége kedden este érkezik Londonba állami látogatásra. Ez azt jelenti, hogy az elnöki pár hivatalosan nem a brit kormány, hanem II. Erzsébet királynő vendégeként tartózkodik majd három napon át a brit fővárosban, és a Buckingham palotában fog megszállni.

Szigorított ellenőrzés

Fotó: EPA/Stefan Rousseau
London belvárosában a hatóságok úttorlaszokat és ellenőrző pontokat emeltek, amelyeken Heckler and Koch gyártmányú, nagy tűzerejű automata puskákkal felszerelt rendőrök ellenőrizték a forgalmat. A belváros tágabb környezetében is fegyveres rendőrök járőröznek, akik rendre megállítják az autósokat, irataikat ellenőrzik, járműveiket szúrópróbaszerűen átkutatják.

Az ilyen jellegű közúti ellenőrzés "békeidőben" ismeretlen Nagy-Britanniában, ahol nem létezik személyi igazolvány, és az autósoknak a jogosítványt sem kell maguknál tartaniuk. London felett hétfőn délelőtt folyamatosan helikopterek köröztek.

Elfogó vadászok őrzik a légteret

Értesülések szerint a királyi légierő egy Tornado F3 harci gépekből álló századát a Londonnal határos Kent grófság egyik támaszpontjára vezényelték. A vadászgépek feladata állítólag olyan utasszállító repülőgépek "elfogása", amelyeket esetleg terroristák kerítenek hatalmukba.

Rendkívüli mértékben megszigorították hétfőre a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér, főleg a két legnagyobb, Heathrow és Gatwick ellenőrzését is. Fegyveres egységek jelentek meg a Waterloo pályaudvaron is, ahová a Londont a kontinenssel összekötő Eurostar expresszek érkeznek.

Készülődik az al-Kaida?

Fotó: EPA/Matthew Fearn
Az már a hétvégén kiderült - jóllehet hivatalosan nem erősítették meg -, hogy a belügyminisztérium a második legmagasabb szintre, az addigi "jelentősről" "súlyos általánosra" emelte a vélelmezett terrorveszélyt a tavaly októberi bali robbantás után kidolgozott készültségi skálán. Az intézkedés állítólag nincs közvetlen összefüggésben Bush elnök látogatásával; oka a londoni rádió értesülése szerint az, hogy az elhárítás értesüléseket kapott az al-Kaida terrorhálózat támadási terveiről.

A Scotland Yardnak mindazonáltal gondot okoz az a lehetőség, hogy az amerikai elnök látogatása ellen tervezett tömegtüntetések résztvevői közé al-Kaida tagok is vegyülhetnek, és támadást kísérelhetnek meg. A tüntetéseket szervező, Állítsátok meg a háborút koalíció nevű békepárti szervezet és a rendőrség között hétfőn még tartott az alkudozás a megmozdulások útvonaláról. A szervezet képviselői jogi lépéseket helyeztek kilátásba, ha a Scotland Yard nem engedi a tiltakozókat a Bush-látogatás helyszíneinek közelébe.