Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A britek harmada hülyének nézi Busht

2003.11.16. 22:21
A britek egyharmadának meglehetősen rossz véleménye van a jövő héten Nagy-Britanniába látogató Bush amerikai elnökről, derül ki egy felmérésből. Bár a szigetország lakói rendkívül súlyosnak látják az iraki helyzetet, többségük mégis azt gondolja, a brit katonáknak kötelessége a háború után, hogy Irakban maradjanak.
Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a britek harmada hülyének nézi George W. Bush amerikai elnököt. A felmérést a YouGov készítette.

Nem szívesen látott vendég

A szigetország lakóinak csupán hét százaléka tekinti pozitív személyiségnek a világ legerősebb hatalmának vezetőjét, miközben hatvan százalékuk a világbékét fenyegető veszélyt lát benne.

A The Sunday Times brit lapban megjelent jelentés az amerikai elnök jövő heti látogatása előtt jelent meg. A rendkívüli készülődésről már hetek óta cikkezik a brit és az amerikai sajtó egyaránt.

A felmérésből kiderül, hogy az iraki háborúban szövetséges vezetőt a megkérdezettek huszonhat százaléka nem látja szívesen Nagy-Britanniában, ennél valamivel több válaszolót pedig egyáltalán nem érdekli a vizit.

Kötelesség is van a világon

A britek megítélése az iraki helyzetről újabb mélyponton van: a háború elején 45 százalékuk 43 ellenében gondolta, hogy jól mennek a dolgok.

Ez az arány az invázió idején 66:29-re nőtt, de jelenleg a folyamatos gerillatámadásoknak köszönhetően már a britek háromnegyede véli úgy, hogy a dolgok vészesen rosszra fordultak.

A YouGov felméréséből kiderül az is, mindezek ellenére a britek többsége nem gondolja, hogy a csapatok haza kellene hívni: az azonnali csapatkivonást egyötödük szeretné, de 47 százalékuk úgy látja, a britek kötelessége az, hogy ott maradjanak.