Alfréd
-3 °C
3 °C

Blair nem mond le egészségi okokból

2003.10.23. 15:05
Egyértelmű utalást tett csütörtökön a brit kormányfő arra, hogy múlt hétvégi, gyors kórházi beavatkozást igénylő hirtelen szívpanaszai után sem kíván távozni tisztségéből, de nem akarja követni az amerikai gyakorlatot sem, amelynek alapján az elnökön évenkénti egészségügyi felülvizsgálatot végeznek, és ennek eredményét nyilvánosságra hozzák.
Tony Blair szokásos havi sajtóértekezletének egyik központi témája volt a miniszterelnök rendkívüli feltűnést keltő vasárnapi kórházi kezelése. Blairt hivatalos vidéki rezidenciájáról, Chequersből vitték a nyugat-londoni Hammersmith kórházba, miután rosszul lett; az azóta sem teljes körű hivatalos tájékoztatás szerint magától nem szűnő szívritmus-zavar lépett fel nála.

Nem nyilatkoztak a kezelésről

A félnapos kórházi kezelés pontos mibenlétéről a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szintén nem adott ki részletes beszámolót; független források szerint azonban végül altatás mellett, elektrosokk-kezeléssel kellett helyreállítani a normális szívritmust.

Az altatás idejére John Prescott miniszterelnök-helyettes vette át a kormányfői teendőket. A brit sajtóban azonnal megindult a találgatás arról, hogy Blair, akire az iraki háború óta szinte folyamatos belpolitikai válság miatt súlyos nyomás nehezedik, meddig bírja a megpróbáltatásokat.

Tony Blair a csaknem másfél órás csütörtöki londoni nemzetközi sajtótájékoztatón azonban régi formáját hozta. Arra az egyenes kérdésre, hogy meddig kíván posztján maradni, kijelentette: arra kéri az újságírókat, hogy keressék vissza ebben az ügyben tett korábbi nyilatkozatait, mert továbbra is ezek érvényesek.

Nem hozza nyilvánosságra vizsgálati eredményeit

A miniszterelnök a kormányzó Munkáspárt néhány hete tartott éves kongresszusa előtt és alatt is többször kijelentette, hogy "a harmadik választási győzelemre" is ő fogja vezetni a brit baloldalt (a Labour 1997-ben, majd 2001-ben is földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a konzervatívok felett).

Blair a csütörtöki Downing Street-i sajtóértekezleten, kérdésre válaszolva egyértelműen kizárta, hogy ő is olyan jellegű évenkénti egészségi felülvizsgálatnak vesse alá magát, mint a mindenkori amerikai elnök, akinek vizsgálati eredményeit rendre nyilvánosságra is hozzák. A brit kormányfő szerint "különböző gyakorlat van érvényben a két országban ... és én nem követem mindenben szolgai módon (az amerikaiakat)".