Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szívpanaszokkal szállították kórházba Tony Blairt

2003.10.19. 23:06
A brit miniszterelnök, Tony Blair a hivatalos közlés szerint néhány órát töltött kórházba, miután szívritmuszavarok léptek fel nála. Nem hivatalos értesülések szerint az orvosok hat órán át kezelték a brit kormányfőt, akit az utóbbi hónapok bel- és külpolitikai feszültsége terhelhetett meg.
Szívpanaszokkal kórházba szállították vasárnap a brit kormányfőt, akit kezelés és megfigyelés után este hazaengedtek.

Hat órán át kezelték

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vasárnap esti közleménye szerint Tony Blair "néhány órát" töltött délután a londoni Hammersmith kórház koronáriás őrzőjében, miután szívritmuszavarok léptek fel nála. Nem hivatalos értesülések szerint az orvosok hat órán át kezelték a brit kormányfőt.

Blair az esti bejelentés szerint déltájban lett rosszul.

A londoni rádiónak független orvosszakértők azt mondták: a Blairnél fellépett szívpanaszt vagy gyógyszerrel, vagy - súlyosabb esetben - elektrosokkal kezelik. A kórház nem részletezte a kezelés pontos módját.

Az első londoni kommentárok emlékeztettek arra, hogy Tony Blair mögött rendkívüli megpróbáltatásokkal terhes év áll; az iraki háború tavaszi megvívása óta folyamatosan követték egymást a tartós belpolitikai válsággá összemosódó botrányok.

Kelly-ügy

A legsúlyosabb ezek közül David Kelly kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó nyár közepi öngyilkossága volt, amelynek ügyében hónapok óta független bírói vizsgálat folyik. Kelly, aki a védelmi minisztérium vezető tudományos tanácsadója volt az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében, belekeveredett a kormány és a BBC példátlan összecsapás-sorozatába, amelyet a londoni rádió egy súlyosan vitatott májusi tudósítása robbantott ki.

A közzétett értesülés szerint a kormány annak idején olyan adatokkal dúsította fel az iraki tömegpusztító fegyverekről tavaly közzétett hírszerzési értesüléscsomagot, amelyekről tudta, hogy nem helytállók. A Downing Street dühödten cáfolt, és követelte a forrás kiadását, majd amikor ezt a BBC megtagadta, kormánykörökből szivárgott ki Kellynek, mint a valószínű forrásnak a neve.

A szakértőt, akit parlamenti vizsgálóbizottság elé idéztek, nyers stílusú, nyilvános meghallgatása után három nappal átvágott csuklóval találták meg egy erdőben.

Kihallgatták Blairt is

A kormányt - és a BBC-t is - alapjaiban megrengető ügyben Tony Blairt is kihallgatta a Lord Hutton felsőházi lordbíró vezetésével megalakult független bírói fórum, amelynek jelentése további hónapok múlva várható csak, folyamatos feszültségben tartva a brit belpolitikát.

Blairre, aki 1997-ben, 44 évesen az utóbbi másfél évtized legfiatalabb miniszterelnökeként került kormányra, az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében is rendkívüli nyomás nehezedik, mivel ezeknek a fegyvereknek - jóllehet feltételezett létük volt a háború fő hivatalos indoka - a szövetségesek egyelőre nyomát sem lelték.