Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A britek szerint Blair hazudott

2003.09.30. 14:21
Bár a britek majd kétharmada szerint hazudott, továbbra is élvezi a közvélemény támogatását Tony Blair. Az iraki fegyverdosszié körüli botrány a Munkáspárt népszerűségének sem ártott, a kormányerő biztosan vezet a népszerűségi versenyben.
A britek többsége szerint Tony Blair kormányfő tudatosan hazudott az irakiak jelentette veszély mértékével kapcsolatban, csakhogy támogatást nyerjen a Huszein diktatúrája elleni háborúhoz - derült ki az Independent közvélemény-kutatásából. A lap szerint a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy a kormányfő tudatosan félrevezette a közvéleményt.

Elfogyott a pénzt
A brit kormány által az iraki háborúra és a háború utáni időszak költségeire elkülönített 3 milliárd font (4,5 milliárd dollár) csaknem elfogyott, és a végső számla elérheti ennek a kétszeresét is - ez derül ki az egyik vezető londoni hadászati és politikai agytröszt kedden ismertetett új elemzéséből. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) tanulmánya szerint a folyamatos katonai jelenlét a háború vége óta is havonta 100 millió fontjába kerül a brit költségvetésnek. A közvetlen harci cselekmények költsége 1,6 milliárd font volt, a háború előtti felvonulás 700 millió fontba került - áll a The Independent liberális brit napilap megrendelésére elkészített összesítésben. Tony Blair miniszterelnök a kormányzó Munkáspárt e heti éves kongresszusa előtti nyilatkozataiban azt mondta, hogy a brit erők addig maradnak Irakban, amíg "a rájuk bízott feladatot teljesen el nem végzik". Kizárta azonban annak lehetőségét, hogy ez akár öt évig tartó brit katonai megszállást is jelenthet.
Korábban 52 százalék vélte azt, hogy a kormányfő, tudatosan vagy akaratlanul, de téves információkat közölt az iraki fenyegetésről. Az Independent felmérése szerint a britek kevesebb mint harmada, 29 százaléka véli úgy, hogy Blair igazat mondott.

Megbuktatni nem akarják

Mindez azonban nem kezdte ki teljes egészében Blair népszerűségét. A megkérdezettek 52 százaléka kitart Blair mellett, csak 41 százalék követelte a kormányfő távozását. A fegyverdosszié körüli botrány nem veszélyezteti a Munkáspárt vezető pozicíóját sem, a párt jelenleg 38 százalékon áll.

Nyerésre áll a Munkáspárt

Az iraki háború igazi nagy nyertese a markánsan baloldali álláspontot képviselő Liberális Demokrata Párt, mely statisztikailag azonos szavazót tud megszólítani a Konzervatív Párttal. A jobboldali párt 29, a LibDem 27 százalékon áll. Mindez azonban a győztes mindent visz elvén alapuló brit választási rendszerben a Munkáspárt sikerét vetíti előre a választásokon.

Hogy Blair személye nem befolyásolja a Munkáspárt népszerűségét, arra bizonyíték, hogy az Independent adatai szerint statisztikailag jelentéktelen eltérés lenne a párt támogatottságában, ha nem Blair, hanem legnagyobb pártbeli riválisa vezetné a pártot. Amennyiben a Munkáspárt évi rendes kongresszusát heves Blair elleni kirohanással indító Gordon Brown lenne a kormányfő, a britek 39 százaléka támogatná a Munkáspártot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!