Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Védekezésre kényszerülhet Blair

2003.08.28. 12:01
Elsőként a miniszterelnöki hivatal tett javaslatot David Kelly "lebuktatására" - vallotta a fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló bizottság előtt Geoff Hoon. A védelmi miniszter szerint a fegyverbotrányt kirobbantó cikk állításai hamisak, a kormány és a titkosszolgálatok csak a pontos megszövegezésről egyeztettek. A változások nem érintették a dosszié tartalmát - véli.
Kellemetlen helyzetbe hozta Tony Blairt Geoff Hoon. A kormányfő hivatala beleegyezett David Kelly megnevezésébe - vallotta a védelmi miniszter a kormány fegyverszakértője halálának körülményeit vizsgáló Hutton-bizottság szerdai ülésén. A szakértők szerint a kiszivárogtatott információ nagyban hozzájárult Kelly öngyilkosságához, Kelly úgy érezte, munkaadója elárulta.

Harc a túlélésért

A kormányfő és hivatala mindeddig tagadta, hogy köze lenne a kiszivárogtatáshoz. A hetek óta dagadó botrány során a miniszterelnöki hivatal kommunikációs csapata fokozatosan Hoonra és a védelmi minisztériumra terelte a gyanút Kelly megnevezésével kapcsolatban. Több politikai elemző szerint Blair kész feláldozni Hoont saját politikai túlélése érdekében.

Hiába tagadta eddig a kormányfő, Hoon szerint kabinetfőnöke, Jonathan Powell javasolta először, hogy Kelly nevét adják ki a BBC vezetésének - így rákényszerítve a közszolgálati médiumot a beismerésre. A cél azonban nem a szakértő lebuktatása volt. "Elutasítom a feltételezést, hogy valamiféle összeesküvést szőttünk volna" Kelly lebuktatására - vallotta Hoon.

Fair play

A védelmi minisztérium valóban mindent megtett azért, hogy megtalálja Andrew Gilligan nagy vihart kavaró, a kormányt csalással vádoló riportjának forrását. Nem volt azonban céljuk a név nyilvánosságra hozatala. "Az nem lett volna fair Dr. Kellyvel szemben" - mondta Hoon.

A miniszter állítja, hogy soha nem segített egyetlen újságírónak sem, aki a Giligan-riport forrására volt kiváncsi. Ehelyett azt javasolta, hogy a riport forrását csak a BBC-nek nevezzék meg, így kikényszerítve a helyreigazítást.

Nyelvészeti vita

"Gilligan súlyos vádakkal illetett minket, végtére is azt állította, hogy a kormány hazudott a parlamentnek és a polgároknak".

Magáról a botrányról, a titkosszolgálati jelentések állítólagos feltupírozásáról Hoon annyit mondott, "valójában nyelvészeti vitáról van szó". A kormány véleménye szerint nem szólt bele a dosszié tartalmába, csak "technikai jellegű konzultációkat folytatott róla" a nemzetbiztonsággal. A kormány nem illesztett be újabb vádakat, a dosszié tartalmáért a titkosszolgálat felelt - vallotta a Nemzetbiztonsági Szolgálatok Egyesített Tanácsának vezetője, John Scarlett is.

Blair miniszterelnök csütörtökön tesz vallomást a Hutton-bizottság előtt.