Géza
-12 °C
-4 °C

Megerősítetlenül vádolt Gilligan riportja

2003.08.12. 18:02
David Kelly ugyan beleegyezett a riport közlésébe, szavait számos helyen pontatlanul adta vissza David Gilligan a brit kormány iraki fegyverdossziéjáról írt ellentmondásos riportja. Az újságíró két független forrástól kérte a riport megerősítését. Egyikük igazából nem erősítette meg, de nem is cáfolta - vallotta a tudós halálát vizsgáló bizottság meghallgatásán.
David Kelly beleegyezésével íródott a brit kormány iraki dossziéját bíráló riportja - állította a kormányszakértő öngyilkosságának körülményeit vizsgáló bizottság előtt Andrew Gilligan, a BBC újságírója. Elismerte ugyanakkor, hogy a riport szóhasználata "nem volt tökéletes" - írja a BBC.

A lelepleződése után öngyilkosságot elkövető Kelly tisztában volt azzal, hogy nyilatkozatát riportban használják fel - vallotta Gilligan. A cikk írása során végig egyeztettek, a mondatokat Kelly elfogadta.

Szájbarágás

Nem tagadta ugyanakkor, hogy gyakran ő adott szavakat a szakértő szájába. Az elhíresült "szexis" jelzőt például Gilligan használat először, Kelly tőle vette át.

A vádat, mely szerint Irak 45 percen belül képes csapást intézni tömegpusztító fegyverekkel, Gilligan szerint Alister Campbel, Blair kormányfő kommunikációs főtanácsadója rakatta be a dossziéba. "Amikor rákérdeztem, hogyan változtatták meg a jelentést, csak annyit válaszolt: Campbel" - vallotta a bizottság előtt.

Ellenőrizetlen információ

A tudós szerint a 45 perces váddal kapcsolatban a fő probléma az volt, hogy egyetlen forrásból volt csak megerősítve - írja a BBC. Nyilatkozatában a tudós a "nem tökéletes" szavakat használta az információval kapcsolatban, Campbel ezt "rosszként" írta le, végül "megkérdőjelezhetőre" változtatta.

Súlyos tárgyi hibák

Gilligan riportjával kapcsolatban a BBC-nek is voltak észrevételei. Kevin Marsh, a Today című műsor főszerkesztőjének a bizottság elé tárt emailje szerint Gilligan riportja "remek tényfeltáró újságírás, súlyos tárgyi hibákkal". A BBC kormányzótanácsa szerint a riport nem volt kellően elővigyázatos.

Megerőstés nélkül

Gilligan állítása szerint két egymástól független kormányzati forrást is megkeresett az értesülés ellenőrzésére. Mint mondta, egyikük sem tagadott.

Igaz,, egyikük csak annyit nyilatkozott "mélyebbre kéne ásnod". Gilligan szerint ezt semmiképpen nem veheti megerősítésnek, de cáfolatnak sem.