BBC: Kelly volt a 'szexis' dosszié forrása

2003.07.20. 11:44
Az öngyilkosságba menekült fegyverzetszakértő állításával ellentétben mégis Kelly volt a titkos informátoruk, jelentette be a BBC.
A BBC bejelentette vasárnap, hogy David Kelly kormánytanácsadó volt a fő forrása annak a műsornak, amelyben azt állították, hogy az iraki katonai beavatkozás brit támogatottságának erősítése végett a kormány által tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét "feltupírozták".

A BBC szerint józanul és tényszerűen értelmezték a neves mikrobiológustól kapott információkat. A londoni rádió a professzor halála nyomán most úgy hiszi, hogy a szüntelen spekulációk beszüntetése miatt kellett minél előbb közzétenni ezt az információt.

A BBC eddig nem volt hajlandó megnevezni a hatalmas belpolitikai botrányt kiváltó riportok forrását, a brit védelmi minisztérium azonban kiszivárogtatta a nevét.

Öngyilkosság

David Kellyt, akit az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében vizsgálódó alsóházi külügyi bizottság hallgatott meg múlt kedden, meglehetősen nyers stílusban lezajlott nyilvános meghallgatása után három nappal holtan találták oxfordshire-i lakása közelében. A rendőrség a hétvégén bejelentette, hogy a neves mikrobiológus, aki az utóbbi időben a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi szaktanácsadója volt, öngyilkos lett.

A professzor halálához vezető fejlemények legfőbb eleme a kormány és a BBC között kirobbant, példátlan háborúskodás volt. A londoni rádió május végén azt állította, Alastair Campbell, Blair vezető szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel közzétett hírszerzési dossziét tegyék "szexisebbé".

A minisztérium árulta el

Kelly úgy keveredett bele ebbe a háborúskodásba, hogy maga jelezte minisztériumi elöljáróinak, a tudósítás előtt beszélt az iraki tömegpusztító fegyverekről a BBC katonapolitikai tudósítójával. Neve ezután nyilvánosságra került; a BBC vádja szerint a védelmi minisztérium a kiszivárogtatással próbálta kiszedni a rádió vezetéséből, hogy ki volt a májusi értesülés forrása. A rádió nem volt hajlandó megnevezni a pontos forrást, rendre cáfolta, hogy a májusi tudósításban Kellyt idézték volna, és a szakértő is azt mondta a bizottság előtt, hogy a tudósításban elhangzott értesülések nem tőle származtak.

David Kelly a vele készült utolsó, a The Sunday Timesban közölt, lapinterjúban gyakorlatilag árulással vádolta a védelmi minisztériumot, mondván, miután beszámolt a tárcánál arról, hogy beszélt a BBC tudósítójával, közölték vele, hogy meg fogják őt nevezni a BBC vezetésének. A professzor a vezető vasárnapi brit lapnak azt mondta, ez sokkolta őt, mert korábban azt mondták neki, az ügyet bizalmasan fogják kezelni.

Ráadásul neve a védelmi miniszter által a BBC vezetésének írt "bizalmas" levél elküldése után röviddel több brit lapban is megjelent. A The Sunday Times és a The Sunday Telegraph értesülése szerint a minisztérium tájékoztatási igazgatója a lapértesülések megjelenése előtt az újságoknak meg is erősítette, hogy Kellyről van szó a miniszter BBC-nek küldött levelében.

Geoff Hoon védelmi miniszter a BBC-nek adott hétvégi nyilatkozatában nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy lemond-e. Azt mondta: a tárcánál mindenki "gondosan vizsgálja" a maga szerepét a történtekben, de meg kell várni a vizsgálat eredményét.

Mindennek megvan a maga ideje

Az ügy alapjaiban rázta meg a munkáspárti kormányt. A konzervatív ellenzék azonnal követelte a parlament visszahívását.

Az ázsiai körúton tartózkodó Tony Blair miniszterelnök azonban a brit Sky News hírtévé tudósítójának Japánban adott interjújában kizárta, hogy visszahívják a törvényhozást az éppen elkezdődött nyári szünetről. Blair kijelentette, ez a lépés csak a hangulatot izzítaná tovább, ahelyett, hogy fényt derítene bármire is, és ez "nem lenne helyénvaló".

A miniszterelnök szerint lehetővé kell tenni, hogy a Kelly halála ügyében a kormány által bejelentett független jogi vizsgálat a történtek végére járjon. Hozzátette, meg kell engedni azt is, hogy David Kellyt családja csendben gyászolhassa.  • Tippek
  • Személyi kölcsön