Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Videóval védekezik a BBC

2003.07.23. 11:25
Kapcsolódók (9)
A BBC videón is rögzítette David Kelly nyilatkozatait - jelentette be a brit közszolgálati médium. A részleteiben nem tárgyalt felvételeket a BBC átadja a kormánytanácsadó halálának körülményeit vizsgáló bírónak.
Videofelvételekkel tudja tanúsítani a BBC, hogy a múlt héten öngyilkosságot elkövető David Kelly aggályait fejezte ki az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatokkal kapcsolatban - írja honlapján a brit közszolgálati médium. A társaság nem kívánta kommentálni a felvételek tartalmát, azonban csatolja azt a kormánytanácsadó halálának körülményeit vizsgáló bírósági eljárás anyagaihoz.

Magyarázat a kitartásra

A BBC hosszú időn át tagadta, hogy a védelmi minisztérium fegyverszakértője lett volna a forrása Andrew Gilligan nagy vihart kavaró, a kormány szavahihetőségét kétségbevonó riportjának forrása. Kelly halála után két nappal végül mégis elismerték ezt.

A felvételek végre magyarázatot adhatnak arra, hogy miért is ragaszkodott a BBC oly kitartóan a Gilligan riportjában elhangzottakhoz - írja a Guardian.

'Rátették a kezüket'

A felvételeket Susan Watts, a Newsnight című, 2002-ben az év hírműsorának választott műsor tudományos szerkesztője készítette. A Newsnight június 2-i és 4-i adásában foglalkozott a témával. Az akkor meg nem nevezett forrás megkérdőjelezte a kormány arra vonatkozó állítását, hogy Irak akár 45 percen belül is kész lehet tömegpusztító fegyverek kilövésére.

"Minden arányérzék nélkül hozták nyilvánosságra ezt az állítást" - hangzott el a műsorban. "Kétségbeesetten várták a nyilvánosságra hozható hírszerzési adatokat. Bár a hírszerzők és a kormány között vita volt az állításról, ha már egyszer rátették a kezüket, nem akartak lemondani róla" - jellemezte a kormány hozzáállását az akkor még névtelen Kelly.

Blair sikerrel terelt

A brit sajtó nagy részét továbbra is az foglalkoztatja leginkább, ki hozhatta nyilvánosságra Kelly nevét. Tony Blair keddi, a felelősséget elhárító nyilatkozata után a legtöbb kommentátor ismét Geoffry Hoon védelmi miniszter felelősségét gyanítja.