Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A BBC is bukott a Kelly-ügyön

2003.08.04. 16:28
A kormány, a BBC, a fegyverbotrányt kirobbantó riporter és a védelmi miniszter is hitelét vesztette a David Kelly kormányszakértő öngyilkossága körül kirobbant botrányban. A háború támogatóinak tábora viszont nőtt, már a teljes lakosság többsége jogosnak tartja Irak lerohanását.
Nagyot esett a BBC bizalmi indexe David Kelly fegyverszakértő öngyilkossága, illetve az azt övező botrány miatt - írja a Guardian. Az emberek 59 százaléka nyilatkozott úgy a lap közvélemény-kutatásában, hogy hisz a közszolgálati adó híreinek. Ez az érték normális esetben 90 százalék körüli.

A BBC-nél is rosszabb a kormány megítélése. A botrány miniszterelnöki hivatali értelmezését a közvélemény kétötöde tartja hitelesnek.

A riporter is hitelét vesztette

A brit titkosszolgálatok iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos dossziéját gyanúba keverő újságíró, Andrew Gilligan is hitelét vesztette. Közel azonos arányban - 32, illetve 30 százalék - tartják hitelesnek illetve hazugnak riportját.

Geoff Hoon védelmi miniszter megítélése rosszabb. A lakosság 45 százaléka tartja szavahihetetlennek, a válaszoló alig egynegyede hitt neki.

Többségben a háború támogatói

A fegyverbotrány ellenére újra többségbe kerültek a háború támogatói. A júliusi 48 százaléknál három százalékkal többen tartják azt, hogy a háború megindítása jogos volt.

Növekedett a háború ellenzőinek a tábora is, 42 százalék. A vita tehát inkább a társadalom megosztottságát növelte - írja a Guardian.