Gergely
6 °C
23 °C

Védelmi miniszterét áldozza fel Blair?

2003.08.18. 13:29
Blair tanácsadói Geoff Hoonra akarják terhelni a felelősséget David Kelly halála miatt - írja a Guardian minisztériumi forrásokra hivatkozva. A fegyverszakértő öngyilkosságának körülményeit vizsgáló bizottság a héten Blair tanácsadóit hallgatja meg. Bár a szakértő halálával kapcsolatban tisztázhatják magukat, kellemetlen kérdésekre kell majd felelniük a titkosszolgálatok fegyverdossziéjával kapcsolatban.
Fokozódik a feszültség a brit miniszterelnöki hivatal és Blair egyik korábbi kedvence, Geoff Hoon között - írja a Guardian. A napilap értesülései szerint a védelmi miniszter stábja úgy látja, a miniszterelnöki hivatal szimplán rájuk akarja terhelni a felelősséget David Kelly lebuktatásáért.

Campbell tagad

Erre utal az is, hogy Alister Campbell, a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadója keddi meghallgatásán várhatóan elutasít minden olyan vádat, mely szerint szerepe volt a tudós öngyilkosságában. Campbell a fegyverszakértő halálának körülményeit vizsgáló Hutton-bizottság előtt tesz majd tanúvallomást.

A Guardian értesülései szerint Campbell elismeri, hogy hozzájárult a "megnevezési stratégiához", azaz Kelly nevének kiszivárogtatásához. Ezt azonban állítása szerint csak Hoon minisztériumának javaslatára tette.

Életerős védelem

Hoon szintén "életerős védelemre" készül - írja a Guardian. Értesüléseik szerint a védelmi miniszter várhatóan azt vallja majd, hogy nem volt tudomása a kiszivárogtatásokról, amit Sir Kevin Tebbit, a minisztérium egyik pártfüggetlen főtisztviselője hagyott jóvá.

Kellemetlenséget okozhat azonban a miniszternek az a múlt héten nyilvánosságra került dokumentum, miszerint személyesen bírálta felül Kevint, arra kényszerítve a fegyverszakértőt, hogy jelenjen meg az alsóházi képviselők bizottsági meghallgatásán a fegyverbotránnyal kapcsolatban. Kelly a meghallgatáson tagadta, hogy tőle származtak a BBC újságíróinak információi, három nappal később pedig öngyilkos lett.

Fagyos hangulat

A Guardian minisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy elég fagyos hangulat övezi Hoont. "Kevés rajongója van" - nyilatkozta a lapnak egy tisztviselő, aki amúgy úgy érzi magát, mintha folyamatosan "hideg zuhany alatt állna".

Most a kormányt izzaszthatják
A Lord Hutton vezette független vizsgálóbizottság a múlt héten a BBC munkatársait hallgatta meg David Kelly halálával kapcsolatban. A meghallgatásokon minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Kelly volt a közszolgálati hírügynökség a titkosszolgálat iraki fegyverdossziéjának feltupírozásáról szóló vádjainak forrása. Kiderült az is, hogy Andrew Gilligan, a riportot közlő újságíró nem erősítette meg kellően a történetet, valamint az is, hogy szóhasználatában gyakran eltért a Kelly által elmondottaktól.

A vizsgálat a héten Blair legszűkebb tanácsadói csapatának meghallgatásával folytatódik. A leginkább várt meghallgatás Alister Campbellé, Blair kommunikációs főtanácsadója kedden tesz vallomást. Bár előzetesen úgy látszik, Campbell tisztázhatja magát a Kelly nevének kiszivárogtatásával kapcsolatos vádak alól, kellemetlen kérdésekkel szembesülhet. Megerősítetlenül bár, de Kelly több újságírónak is azt nyilatkozta, Campbell ragaszkodott a fegyverdosszié legvitatottabb, kellően megerősítetlen pontjának, a "45 perces vádnak" a dossziéba foglalásához.