Hermina
15 °C
27 °C

Mégis Blairék írták át a fegyverdossziét

2003.08.26. 10:51
Gyengének találta a brit hírszerzés iraki fegyverdossziéját Alastair Campbell. A kormányfő kommunikációs főtanácsadója itt-ott belejavított a dossziéba, "hatásosabbá" téve annak szövegét. A bukás elől a visszavonulásba menekült.
"Nem elég meggyőző az atomfegyverekről szóló rész" - írta 2002 szeptember 18-án a brit kormány iraki dossziéjáért felelős titkosszolgálati tisztviselőnek Alastair Campbell, Tony Blair kommunikációs főtanácsadója. A fegyverbotrány kirobbanása óta Campbell áll az ügy középpontjában - David Kelly, a brit kormány öngyilkosságot elkövető fegyverszakértője is őt nevezte meg a jelentések feltupírozásának értelmi szerzőjeként.

Nem volt elég bombasztikus

Alastair Campbell
Fotó: EPA/Stefan Rousseau
Az iraki fegyverdossziét eredetileg a Titkosszolgálatok Egyesített Bizottsága (JIC) készítette elő - írja a Daily Telegraph. A dokumentum nem volt túl megrázó, nagyjából hiteles képet adott Huszein fegyverprogramjáról.

A kommunikációs főtanácsadó attól tartott, hogy a sajtó nukleáris fegyverekre vonatkozó részre koncentrál majd - derült ki a David Kelly kormányszakértő halálának körülményeit és ezzel összefüggésben a fegyverdosszié sorsát vizsgáló Hutton-bizottsághoz eljutott dokumentumokból. A dosszié ebből a szempontból nem volt túl "erős", a szöveg szerint Irak, a fejlesztések üteme alapján öt éven belül állíthat elő atomfegyvereket. "Amennyiben nem szerez be külföldről alapanyagokat" - állt megjegyzésként a jelentésben.

Kozmetikázott

A guru bukása
A brit fegyverbotrány egyértelmű vesztese Blair kedvenc munkatársa, Alastair Campbell. A kommunikációs guru bukása biztos, bár a főtanácsadó végül a csendes visszavonulást választotta. A botrány hatására úgy döntött, lemond és visszatér korábbi újságírói munkájához.

Minden valószínűség szerint azonben nem Campbell lesz az egyetlen távozó. Politikai elemzők jó esélyt látnak Geoff hoon védelmi miniszter bukására is. Tony Blair a héten esedékes bizottsági meghallgatása is okozhat meglepetéseket.

Campbell egyrészt ebbe a részletbe kapaszkodott bele, kiegészítve azzal, hogy a külföldi beszerzés esetén Irak egy-két éven belül képes lehet nukleáris robbanófejeket előállítani. A változtatásokat emailben megküldte a JIC vezetőjének, John Scarlettnek is.

Mindez a Daily Telegraph szerint magyarázatot adhat arra is, miért ragaszkodott annyira a brit kormány ahhoz a később hamisnak bizonyult hírszerzési jelentéshez, miszerint Irak Nigerből próbált urániumot beszerezni.

A miniszterelnöki hivatal folyamatosan tagadta, hogy köze lenne a dosszié átírásához, azt a hírszerzés művének nevezte. Bár nem menti fel a felelősség alól, tény, hogy a dosszié átírásakor Campbell átjavította a dosszié nyitóoldalán található címzést. Az eredeti szöveg szerint a dossziét a JIC állította össze. Campbell átirata szerint a dokumentum a "JIC munkája alapján készült".