Piroska
-2 °C
5 °C

Soros: a Bush vezette Amerika veszélyt jelent a világra

2003.11.11. 12:41
Soros György újabb ötmillió dollárral támogatja a George W. Bush amerikai elnök megbuktatását célzó kampányt. Az üzletember szerint az elnök veszélyt jelent a világra, és akár el is szegényedne, hogy eltávolítsa.
"Ez (George W. Bush leváltása) életem célja " mondta Soros György a Washington Postnak. "A 2004-es elnökválasztás élet-halál kérdés." Az üzletember eddig több mint ötven országban támogatta anyagilag a nyitott társadalmak létrejöttét, ám most az Egyesült Államokban készül harcra. Soros hétfőn bejelentette, hogy társával együtt 5 millió dollárt utalnak át a MoveOn.org liberális aktivista csoport számlájára. Soros ezzel 15,5 millió dollárra növelte a jelenlegi elnök leváltásáért küzdő alapítványok támogatását.

Náci retorika

"A Bush vezette Amerika veszélyt jelent a világra" mondta Soros. Hozzátette: szerinte a Fehér Házat egy "felsőbbrendűségi ideológia" vezeti, és ez a retorika erősen emlékezteti a Magyarországot megszálló nácik retorikájára. "Amikor Busht azt mondja: 'Velünk vagy ellenünk vagy', olyankor eszembe jutnak a németek. A náci szlogenek a falakon, például az ellenség hallgatózik". Az üzletember szerint a "hatalmon lévő neokonzervatívok arra használják szeptember 11-et, hogy egy megelőző háború már korábban létező forgatókönyvét valamint a világ feletti uralmat népszerűsítsék. Bush úgy érzi, hogy szeptember 11-én Isten jelölte ki". Az elnök politikája az erőszak kiszélesedéséhez vezet, tette hozzá.

A 74 éves üzletember pillanatnyilag a baloldal legbőkezűbb támogatójának számít. Soros hozzátette, hogy amennyiben szükséges, újabb összegekkel hajlandó támogatni Bush eltávolítását. Arra a kérdésre, hogy hétmilliárd dollárosra becsült vagyonát is odaadná-e Bush vereségéért, Soros rövid gondolkodás után így felelt: "Ha valaki garantálni tudná".

Soros az elmúlt években relatíve kevés pénzzel szállt be a politikába. Egyik közeli munkatársa szerint a 2000-es kampány során összesen 122 ezer dollárt adományozott a demokrata párt jelöltjeinek. Most azonban Soros megpróbál minél több tőkeerős támogatót találni kampánya támogatásához.

"Rendkívül érdekes, hogy Soros egy szabályozatlan, 'puha pénzeket' mozgató alapítvány segítségével kívánja nyitottabbá tenni a társadalmat" - mondta Christine Iverson, a Republikánus Országos Bizottságának szóvivője. Hozzátette: "Soros megvette a demokrata pártot". Soros hozzájárulása valóban nagy anyagi segítség lehet a demokratáknak, hiszen a 2002-ben életbe lépett McCain-Feingold törvény megszorításainak értelmében a pártok már nem finanszírozhatják "puha pénzekkel" (vállalatok, szervezetek és magánszemélyek adományaiból befolyó összeg) kampányuk több elemét, például a televíziós viták megrendezését. A nem pártokhoz tartozó szervezetek, alapítványok azonban elfogadhatnak ilyen pénzeket, és ezt szabadon költhetik a választok mobilizálására.