Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött a Lockerbie-per

2000.05.03. 17:51
Szerdán Hollandiában elkezdődött annak a két líbiai férfinek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy 1988-ban ők robbantották fel a skóciai Lockerbie fölött a PanAm légitársaság utasszállítóját - jelentette a BBC. A vádlottak ártatlannak vallották magukat, illetve más szervezeteket és személyeket vádoltak. Elsőként a légiirányítókat hallgatják meg.

A merényletnek 270 áldozata volt
A merényletnek 270 áldozata volt: a 243 utas és 16 főnyi személyzet a gépen, további 11 ember a földön lelte halálát. A PanAm 103-as járata Londonból New Yorkba tartott.

A két vádlott, Abdelbaset Ali Mohmed Al Magrahi és Al Amin Khalifa Fhimah ügyét az Utrecht közelében lévő Zeist légibázison tárgyalják skót törvények szerint, skót bírókkal, esküdtszék nélkül. A tárgyalás helyszínét felfegyverzett rendőrök őrzik, a vádlottak golyóálló üveg mögött ülnek, miközben fülhallgatón keresztül hallgatják a tolmácsokat.

A tárgyalás valószínűleg legalább egy évig tart majd, 180 hírügynökség és az ENSZ megfigyelői is részt vesznek rajta.

A nyomozás

1988. dec. 21. éjjel: A túlélők utáni keresés
1988. dec. 28. A bomba nyomait megtalálják, ettől kezdve gyilkossági ügyben folyik a nyomozás
1989. feb. 16. Megállapítják a bomba pontos helyét, és azonosítják a csomagot
1991. nov. 14. Elhangzik a két vádlott neve, az USA és Nagy-Britannia megegyezik, hogy a tárgyalást az Egyesült Államokban vagy Skóciában tartják
1991. nov. 27. A két ország kérik a kiadatást Tripolitól
1992. márc. 31. A kiadatás megtagadása miatt az ENSZ embargót hirdet Líbia ellen
1998. aug. 24. Kofi Annan, Nelson Mandela és az Arab Liga eredménytelen kísérletei után London és Washington Hollandiát javasolja a tárgyalás helyszínéül - Tripoli beleegyezik az embargó feloldásáért cserébe
1999. ápr. 5. A két vádlott az ENSZ gépén a hollandiai Valkenburg bázisra repül
1999. ápr. 14. Hivatalosan vád alá helyezik őket
2000. máj. 3. A tárgyalás elkezdődik

A vád gyilkosság, összeesküvés, és az 1982-es repülésbiztonsági törvény megszegése. Ezek közül csak egy vádpont miatt ítélhetik el őket - az összeesküvés büntetése tetszőleges lehet, míg a másik két bűncselekményé mindenképpen életfogytiglan.

A líbiaiak nyugodtan hallgatták végig vádirat húsz percig tartó felolvasását, majd védőjük bejelentette, hogy egyetlen vádpontban sem tartják magukat bűnösnek.

A vád szerint a két férfi líbiai ügynök volt, a bombát egy rádióba szerelték, a rádiót pedig ruhák közé egy bőröndbe rejtették. A bőrönd Máltán került egy frankfurti gépbe, majd Németországban a londoni járatra, végül a Heathrown a PanAm repülőgépére.

A két férfi ügyvédei közölték: olyan bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek alapján a két vádlott felmenthető, illetve más szervezetek és személyek elítélhetők. A védők felolvastak egy arab neveket tartalmazó listát - szerintük az általuk megnevezettek között vannak, akik valójában felelősek a katasztrófáért. A listán a Palesztin Front Palesztina Felszabadításáért és egy PPSF-ként említett csoport tagjai is szerepeltek.

A vádlottak
Egyetlen vádpontban sem tartják magukat bűnösnek
A tárgyalás első részében a polgári repülésben dolgozók, rendőrök és lockerbiei lakosok egyaránt a tanúk között lesznek. Az első beidézett Richard Dawson heathrowi légiirányító volt. A meghallgatások legfontosabb kérdése a Boeing 747-es repülési útvonala, illetve hogy hogyan tűnt el a radarképernyőről 37 perccel a felszállás után. További bizonyítékokkal szolgálhat a több száz négyzetkilométeres körzetben szétszóródott roncsok elemzése is.

A bírósági hangosító rendszer hibája miatt a tárgyalást koradélután berekesztették. Később a vádlottakat visszavezették a terembe, hogy a légiirányítók további tanúvallomásait meghallgassák.