Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Líbiát is perelik a Lockerbie-áldozatok rokonai

2001.02.02. 12:44
A Lockerbie-merénylet áldozatainak hozzátartozói 10 milliárd dolláros kártérítési pert indítanak a líbiai kormány ellen - jelentették be a hozzátartozók jogi képviselői. Kadhafi eközben azt állítja, hogy bizonyítani tudja a csütörtökön elítélt titkosügynök ártatlanságát. A Líbia elleni ENSZ-szankciókat addig nem oldják fel, míg Kadhafi el nem ismeri kormánya felelősségét.
Az áldozatok rokonainak képviselője a BBC-nek elmondta: a kereset alapja, hogy az elítélt Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi líbiai titkosügynök volt. Jim Kreindler szerint ezt a bíróságon a vád bebizonyította. Ebben az esetben azonban nem csak Megrahi felelős, hanem a Líbiai állam is.

,,Keresetünkkel nem egyszerűen kompenzációt vagy kártérítést követelünk a líbiai kormánytól. Az általunk várt ítélet megbüntetné Líbiát a nemzetközi terrorizmusban való részvételéért" - közölte Kreindler. Az angolszász jog ismeri a ,,punitive damages" (,,büntető kártérítés") fogalmát, amely a kártérítésen túl szankcionálja is a bűncselekményt (ezen az alapon zajlanak Amerikában a dohánygyártók elleni perek is).

Fhimah már hazatért

A két vádlott közül csak Megrahi esetében tudták bizonyítani, hogy köze volt a Pan Am Londonból New Yorkba tartó 103-as járatán elhelyezett bőröndhöz, melyben Semtex robbanóanyag volt. A poggyászt Máltában tették fel egy Frankfurtba tartó gépre, majd a járatcímke szerint 1988. december 21-én áthelyezték azt a 103-as londoni gépre. A Boeing 747-es a skóciai Lockerbie városa felett robbant fel, 270-en haltak meg - az áldozatok között négy magyar is volt.

A Hollandiában, a Camp Zeist amerikai katonai bázison zajló perben Megrahit életfigytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de Al-Amin Khalifa Fhimaht felmentette a skót bíróság. Fhimah már haza is tért Líbiába.

Az ENSZ-szankciókat még nem oldják fel

A brit hozzátartozók eközben újabb vizsgálatot követelnek, hogy kiderüljön, Nagy-Britanniában tudott-e valaki a veszélyről, és ha igen ki, illetve tettek-e valamit a veszély elhárítása érdekében.

Amerikai és brit politikusok felszólították Kadhafit, hogy tartsa be az ENSZ BT idevonatkozó határozatát, ismerje el kormány felelősségét, és fizessen kártérítést a családoknak. Amennyiben ez megtörténik feloldják a Líbia elleni ENSZ-szankciókat.

Kadhafi csütörtökön kijelentette, hogy bizonyítani tudja Megrahi ártatlanságát. Megrahi még nem közölte, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.