Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Londoni terror: két újabb gyanúsított

2005.08.08. 06:49
Újabb két személyt vádoltak meg azzal, hogy a július 21-i londoni merényletsorozat elkövetői voltak. Így összesen eddig négy személy ellen történt vádemelés a sikertelen robbantáskísérletek miatt. A brit bűnüldöző szervek kilátásba helyezték, hogy hazaárulókként kezelik a terrorizmust hirdető szigetországi muzulmánokat.
A július 21-i londoni merényletsorozat újabb két feltételezett elkövetője ellen emeltek vádat emberölési kísérlet és robbanóanyag törvénytelen birtoklása miatt a brit hatóságok - jelentette be vasárnap késő este a Scotland Yard.

A 27 éves Ibrahim Muktar Said a londoni rendőrség adatai szerint a 26-os autóbusz ellen hajtott végre támadást, míg a nála egy esztendővel fiatalabb Ramzi Mohammedről azt gyanítják, hogy a dél-londoni Oval metróállomást próbálta meg a levegőbe röpíteni. Egy harmadik férfit Manfo Kwaku Asiedu ellen ugyancsak vasárnap gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Szombaton a 24 esztendős Yassin Hassan Omar ellen indítottak bűnvádi eljárást, mert ő feltételezhetően a Warren Street-i metróállomás ellen hajtott végre merényletet. Így összesen négy személy ellen történt vádemelés amiatt, hogy emberek életének a kioltására szövetkeztek és robbanóanyagot illegálisan birtokoltak.

Az ötödik feltételezett merénylő, Hamdi Issac július 29-én Olaszországban került rendőrkézére. London és Róma megállapodása értelmében a két ország bűnügy szervei augusztus 17-én tárgyalnak kiadatásáról.

Két férfi, Siraj Yassin Abdullah Ali Wharbi Mohammed ellen pedig az a vád, hogy segítettek egy személynek elkerülnie a letartóztatást.

Nem sikerült

A július 21-i merényletkísérletek nem jártak sikerrel, a pokolgépek nem robbantak fel, ám értelmi szerzőik nagy valószínűséggel a brit főváros tömegközlekedési eszközei ellen két héttel korábban elkövetett robbantássorozatot akarták megismételni. Azokban merényletekben 52 ártatlan ember és 4 elkövető veszítette életét.

Hazaárulókként kezelnék
Londoni lapértesülések szerint magas rangú brit bűnüldöző illetékesek a héten tanácskozást folytatnak annak lehetőségéről, hogy hazaárulókként kezeljék-e azokat a szigetországi muzulmánokat, akik terrorista eszméket hirdetnek. A The Guardian és a The Daily Telegraph hétfői számában megjelent cikkben arról számolt be, hogy Lord Goldsmith főügyész és Ken Macdonald, az ügyészség vezetője vasárnap már tárgyalt egymással erről a kérdésről.