Jácint
17 °C
31 °C

Londoni terror: két újabb gyanúsított

2005.08.08. 06:49
Újabb két személyt vádoltak meg azzal, hogy a július 21-i londoni merényletsorozat elkövetői voltak. Így összesen eddig négy személy ellen történt vádemelés a sikertelen robbantáskísérletek miatt. A brit bűnüldöző szervek kilátásba helyezték, hogy hazaárulókként kezelik a terrorizmust hirdető szigetországi muzulmánokat.
A július 21-i londoni merényletsorozat újabb két feltételezett elkövetője ellen emeltek vádat emberölési kísérlet és robbanóanyag törvénytelen birtoklása miatt a brit hatóságok - jelentette be vasárnap késő este a Scotland Yard.

A 27 éves Ibrahim Muktar Said a londoni rendőrség adatai szerint a 26-os autóbusz ellen hajtott végre támadást, míg a nála egy esztendővel fiatalabb Ramzi Mohammedről azt gyanítják, hogy a dél-londoni Oval metróállomást próbálta meg a levegőbe röpíteni. Egy harmadik férfit Manfo Kwaku Asiedu ellen ugyancsak vasárnap gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Szombaton a 24 esztendős Yassin Hassan Omar ellen indítottak bűnvádi eljárást, mert ő feltételezhetően a Warren Street-i metróállomás ellen hajtott végre merényletet. Így összesen négy személy ellen történt vádemelés amiatt, hogy emberek életének a kioltására szövetkeztek és robbanóanyagot illegálisan birtokoltak.

Az ötödik feltételezett merénylő, Hamdi Issac július 29-én Olaszországban került rendőrkézére. London és Róma megállapodása értelmében a két ország bűnügy szervei augusztus 17-én tárgyalnak kiadatásáról.

Két férfi, Siraj Yassin Abdullah Ali Wharbi Mohammed ellen pedig az a vád, hogy segítettek egy személynek elkerülnie a letartóztatást.

Nem sikerült

A július 21-i merényletkísérletek nem jártak sikerrel, a pokolgépek nem robbantak fel, ám értelmi szerzőik nagy valószínűséggel a brit főváros tömegközlekedési eszközei ellen két héttel korábban elkövetett robbantássorozatot akarták megismételni. Azokban merényletekben 52 ártatlan ember és 4 elkövető veszítette életét.

Hazaárulókként kezelnék
Londoni lapértesülések szerint magas rangú brit bűnüldöző illetékesek a héten tanácskozást folytatnak annak lehetőségéről, hogy hazaárulókként kezeljék-e azokat a szigetországi muzulmánokat, akik terrorista eszméket hirdetnek. A The Guardian és a The Daily Telegraph hétfői számában megjelent cikkben arról számolt be, hogy Lord Goldsmith főügyész és Ken Macdonald, az ügyészség vezetője vasárnap már tárgyalt egymással erről a kérdésről.