Rudolf
2 °C
13 °C

Vegyi támadástól retteg London

2004.06.20. 12:00
Minden eddiginél szigorúbb terrorkészültséget vezetnek be a brit fővárosban, miután a titkosszolgálat szerint ricint csempésztek be az országba.
Nagy-Britanniában lehet bizonyos mennyiség abból a ricinből, amelyet egy másfél éve Franciaországban letartóztatott terroristagyanús személy gyártott Lyonban, és amelyből több fiolányi nincs meg - írta a The Observer, amely szerint a brit hatóságok ettől az ügytől függetlenül is minden eddiginél szigorúbb terrorkészültséget terveznek bevezetni a londoni belvárosban. <>A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap értesülése szerint a francia hatóságok több tucatnyi, ricinnel teli kis tartályt keresnek azóta, hogy a 29 éves vegyészt 18 hónappal ezelőtt elfogták. Az illető, aki állítólag Grúziában kapott terrorista kiképzést, szülei otthonában gyártotta a világ egyik legmérgezőbb vegyületének tartott ricint, amelyet fehér por formájában, Nivea arckrémes dobozokban tárolt.

A francia hatóságok szerint több doboznyit a milligrammnyi mennyiségben is halálos növényi kivonatból már megtaláltak Nagy-Britanniában, még több tartályt azonban még keresnek - írta a The Observer.

Tavaly januárban Londonban is felszámoltak a hatóságok egy ricingyárat.

Áthatolhatlan gyűrű

A vasárnapi lap szerint az újabb ricin ügytől függetlenül is a Scotland Yard áthatolhatatlan gyűrűt akar vonni London látványosságokkal zsúfolt belvárosa, főleg a parlament - beleértve a híres Big Ben óratornyot - és a kormányzati épületek köré, attól tartva, hogy e kiemelt létesítményeket terrortámadás fenyegeti. A The Observer szerint ez azt jelentené, hogy jelentős területeken lezárnák a forgalom elől az utakat, bár a gyalogosforgalomra ez nem feltétlenül vonatkozna.

A belső elhárítás (MI5) illetékesei szerint főleg a parlament épülete és a Big Ben sebezhető egy olyan támadás esetén, amelyet robbanószerrel megrakott teherautóval követnének el - áll a cikkben.

Az egyik megszólaltatott terrorelhárítási illetékes szerint a London belvárosa köré tervezett "acélgyűrű" sokkal drámaibb és érzékelhetőbb lenne, mint amilyent a pénzügyi központ, a City köré vontak a 90-es években, az IRA északír terrorszervezet pokolgépes hadjárata idején. A Cityben rövid időn belül két pokolgép robbant annak idején, súlyos károkat okozva a csupa üveg felhőkarcolók szegélyezte szűk utcákban.

A parlament biztonságával kapcsolatban már a múlt hónapban is komoly kérdések merültek fel, miután egy terrorkapcsolatokkal nem gyanúsított, az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért küzdő szervezet aktivistái színezett liszttel teli gumióvszereket dobtak Tony Blair kormányfőre az alsóház üléstermében egy vitanap során.

A sikerrel végrehajtott, ártalmatlan porbombás támadás után kommentárok özöne látott napvilágot arról, hogy ugyanezzel az erővel halálos vegyületet is szét lehetett volna szórni a brit parlamentben, ahol akkor éppen szinte az egész kormány és a képviselők zöme jelen volt.