Kitelepítik Los Alamost

2000.05.11. 15:15
Csaknem 22 ezer embert kellett kitelepíteni három új-mexikói településről, köztük Los Alamosból, miután bozóttűz ütött ki az amerikai szövetségi állam területén. A tűz immár a Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratórium épületeit is fenyegeti. Mint ismeretes, itt volt a második világháború idején az Egyesült Államok atombomba-fejlesztési programjának, a Manhattan-tervnek a központja, s jelenleg is komoly hadiipari kutatások zajlanak az új-mexikói városban.
Lakóházak százai semmisültek már meg a tűzben
A hatóságok szerint a Los Alamosban pusztító tűz miatt nem keletkezhet kár a közeli nukleáris telepen, mivel az ottani berendezéseket és veszélyes anyagokat megfelelően tárolják, és a szükséges védelemmel ellátták az épületeket. Új-Mexikó állam kormányzója azonban rendkívüli állapotot rendelt el a térségben.

Lakóházak százai semmisültek már meg a tűzben - állítja a CNN, amely szerint Los Alamos egynegyedét borították el a lángok. A településről ezért 14 ezer lakót kellett kitelepíteni. Súlyosbítja a helyzetet a rendkívül erős, óránként csaknem százkilométeres sebességű szél.

A beavatkozó alakulatok - köztük a Nemzeti Gárda egységei - repülőgépekről és helikopterekről egyelőre hiába szórják a vízbombákat, illetve a tűz terjedését akadályozó anyagokat. A kivezényelt nyolcszáz tűzoltónak ugyanis a magas hőmérséklet és a szél miatt időlegesen le kellett állítania az oltást.

Óvatosságból a hadiipari kutatólaboratóriumot már három nappal ezelőtt bezárták, s csupán a legszükségesebb munkálatokat folytatják a bázison. A 43 négyzetmérföldes zónát egyébként azóta már elérte a bozóttűz. Eddig egyetlen, fegyverkutatásra szolgáló épületben keletkeztek kisebb károk - mondta a létesítmény szóvivője.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere, Bill Richardson bejelentette, hogy a helyszínre utazik, hogy megvizsgálja a helyzetet. A tárca vezetője szerint a robbanóanyagokat és a fontosabb berendezéseket betonbunkerekben tárolják, így nincs ok az aggodalomra.

A szituáció különlegessége, hogy a tüzet eredetileg szándékosan gyújtották, amikor az Új-Mexikói Nemzeti Park dolgozói egy emlékmű közeléből szerették volna eltávolítani a gazt. Mint arról már az Indexben beszámoltunk, az irtáshoz használt tűz kezelhetetlenné vált, lángba borítva a nemzeti parkot, majd az amerikai szövetségi állam többi részét is.  • Hírek
  • Babaváró hitel